Franţa îşi mobilizează toate forţele pentru a-şi salva campionul energetic naţional

Autor: Luiza Chiroiu 05.06.2015

Guvernul Franţei a decis să unească divizia de reactoare nucleare a EDF, cel mai mare producător de energie atomică la nivel mondial, cu divizia similară a Areva, sub brandul Areva, şi să înjecteze oricât capital este nevoie în această din urmă companie, un angajator important, dar care în ultimii patru ani a înregistrat doar pierderi.

Statul francez este acţionarul majoritar al celor două companii, deţinând 85% din acţiunile EDF şi 87% din cele ale Areva.

Sectorul nuclear comercial a fost multă vreme una dintre industriile cu care Franţa se mândrea în întreaga lume, însă concurenţa agresivă din partea unor ţări ca Rusia, SUA sau Coreea de Sud şi scăderea cererii din ultimii ani au erodat stabilitatea unora dintre companiile din acest domeniu.

„Această fuziune ne va permite să ducem o politică ambiţioasă de exporturi şi să clădim viitorul centralelor electrice din Franţa“, se arată într-un comunicat al guvernului premierului Manuel Valls, publicat în urma unei întâlniri la care au participat mai mulţi minştri, premierul şi preşedintele Francois Hollande, a cărui popularitate a scăzut vertiginos de la alegeri.

Pe lângă salvarea sectorului energetic nuclear, Hollande încearcă să păstreze şi locurile de muncă ale francezilor, aşa cum a promis în urmă cu trei ani, când a câştigat preşedinţia.

În 2012, în discursul de după aflarea rezultatelor alegerilor, Hollande a afirmat că misiunea sa este să ia măsuri care să asigure „creşterea economică, locuri de muncă şi prosperitate“, potrivit The Guardian. Planul său întârzie să dea roade, deoarece numărul de şomeri a atins în aprilie un nivel record, de 3,53 milioane.

Areva are 45.000 angajaţi în întreaga lume, dintre care 30.000 sunt în Franţa, iar luna trecută a anunţat că va tăia 6.000 de locuri de muncă, adică 14% din numărul total de salariaţi, pentru a reduce costurile.

Compania, care are operaţiuni şi în energia regenerabilă, a încheiat anul trecut cu pierderi de 4,5 miliarde euro, iar estimările arată că ar avea nevoie de 7 miliarde euro până în 2017 pentru a se repune pe picioare, scrie Les Echos.

Hollande a spus că detaliile planului de salvare a producătorului Areva vor fi puse la punct într-o lună, dar a precizat că statul va injecta banii necesari redresării companiei, indiferent de ce sumă este vorba.

„Statul, ca un investitor înţelept, va recapitaliza Areva atât cât va fi nevoie“, a spus Hollande.

Nu doar consurenţa intensă şi scăderea drastică a cererii în urma accidentului de la Fukushima, din Japonia în 2011, ci şi investiţiile neprofitabile au reprezentat o piatră de moară de gâtul Areva. De exemplu, grupul a cumpărat în 2007 o companie canadiană de minerit, a cărei valoare a scăzut cu 1,6 miliarde euro patru ani mai târziu, scrie Financial Times.

Hollande a anunţat că entitatea rezultată în urma fuziunii diviziilor de reactoare nucleare ale celor două companii se va numi Areva NP şi va fi controlată de EDF.

Cel mai mare producător de energie nucleară din lume a înaintat o ofertă de 2 miliarde euro în urmă cu o lună pentru divizia nucleară a Areva, unitate care generează 40% din veniturile companiei, potrivit The Wall Street Journal.

În urma fuziunii, Areva va continua să-şi gestioneze restul diviziilor, cum ar fi cea a minelor de uraniu sau cea de producţie de combustibil pentru reactoare.

Deşi statul este acţionarul majoritar la Areva şi EDF, analiştii avertizează că fuziunea opeaţiunilor din sectorul nuclear ar putea întâmpina opoziţie din partea investitorilor privaţi, iar dacă aceştia din urmă îşi vor simţi lezate interesele, nu vor ezita să dea statul în judecată.