Culisele tranzacţiei Ţiriac-UniCredit-HVB: o inspiraţie de acum zece ani care acum face 1 miliard de euro

Autor: Ciprian Botea 05.06.2015

Grupul UniCredit, care va prelua luna aceasta participaţia de 45% deţinută de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac, era obligat, conform opţiunii de vânzare din 2005, să cumpere pachetul de acţiuni al fostului tenismen la un multiplu de 3,6-3,8 din activul net al băncii. Aceasta înseamnă că Ţiriac ar putea încasa peste un miliard de euro de la italieni.

La acel moment era o estimare conservatoare a valorii băncii având în vedere că BCR urma să fie vândută în următoarele şase luni la un preţ de şase ori activul net. Astăzi, băncile sunt evaluate la de 1-1,5 ori activut net, în funcţie de poziţia pe piaţă şi calitatea portofoliului.

În acest fel se încheie odiseea bancară a lui Ion Ţiriac, singurul om de afaceri român care de la Marmorosch Blank încoace, o bancă din perioada interbelică, a îndrăznit să-şi pună numele pe frontiscipiul unei bănci şi să creeze un brand în sistemul financiar local pornind de la brandul său personal. De altfel, se spune că termenul de „bancher” se poate aplica doar proprietarilor de bănci, nu şi angajaţilor, în ultimă instanţă simpli funcţionari.

Ion Ţiriac a fondat Banca Ţiriac în 1991 şi a adus în premieră atunci posibilitatea de subscriere la capitalul băncii de către persoane fizice. Chiar şi în acei ani de decapitalizare a României câteva mii de români au găsit în total circa un milion de dolari pentru a subscrie. Ulte­rior însă, majoritatea au fost nemul­ţumiţi de evoluţia acţiunilor şi o parte dintre ei sunt în continuare în dispută pentru recuperarea valorilor investite şi a profiturilor la care susţin că ar fi avut dreptul. Pentru aceştia, Uni­Credit Bank Austria a anunţat în comunicatul dat publicităţii la încheierea tranzacţiei că se gândeşte să le facă o ofertă.

UniCredit Ţiriac, o bancă de top cinci pe piaţa locală, avea la finalul anului trecut active totale de 28,6 miliarde de lei şi datorii totale de 25,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un activ net de 2,9 miliarde de lei (650 mil. euro), din care 290 mil. euro ar fi aferent participaţiei lui Ţiriac. Aplicând un multiplu de 3,6 rezultă un preţ de peste un miliard de euro. Cele două părţi au convenit să nu facă publică valoarea tranzacţiei şi nici structura pachetului de exit.

Prevederea privind multiplul de activ net la care Ţiriac putea vinde participaţia la bancă a fost negociată în 2005 de Valentin Radu, fostul CEO al Băncii Ţi­riac. Banca se afla atunci într-un proces de fuziune cu HVB România, deţinută de actuala Bank Austria, preluată în 2005 de grupul UniCredit.

Valentin Radu (foto dreapta), fostul CEO al lui Ţiriac şi cel care l-a convins pe omul de afa­ceri să negocieze tran­zac­ţia de vânzare încă din 2005