Cum afectează „cazul Ponta“ agenda internă şi externă a României

Autor: Iulian Anghel 08.06.2015

Începerea urmăriri penale împotriva premierului Victor Ponta (42 de ani) va capta în următoarele săptămâni întreaga atenţie şi va trece pe planul al doilea subiecte precum situaţia economiei, într-o vreme în care tot efortul guvernamental trebuie să se concentreze pe păstrarea startului bun înregistrat la început de an.

Agenda internă a guvernului va fi afecta­tă pentru că, şi în si­tuaţia în care deputaţii resping cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva premierului, el s-ar putea vedea obligat să se prezinte regulat în faţa procurorilor.

În istorie, Ponta nu este singurul şef de guvern în funcţie urmărit penal (vezi cazul Ber­lus­coni), dar acum este singurul premier din UE aflat într-o astfel de situaţie, ceea ce-i va afe­c­ta agenda externă.

Procurorii DNA au început vineri cercetarea penală împotriva pre­mierului în cazul „Tur­ceni-Rovinari“, în care principalul acuzat este Dan Şova, Ponta fiind acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Separat, pentru o acuzaţie de conflict de interese procurorii cer Camerei Deputaţilor încuviin­ţarea începerii urmăririi penale împotriva sa.

 

Ce va urma