Trei sferturi din creditele noi au ajuns să fie acordate în lei

Autori: Ciprian Botea , Liviu Popescu 08.06.2015

Creditarea în moneda naţională a ajuns, pe anumite segmente, la acelaşi cost cu cea în euro, astfel că nu mai există niciun motiv pentru care clienţii să-şi asume riscul valutar.



Băncile au acordat în perioada ianuarie-aprilie credite noi în valoare de peste 15 mld. lei (echivalentul a 3,5 mld. euro), peste trei sferturi din finanţări fiind în moneda naţională, potrivit datelor agregate de BNR. Comparativ, în 2011, numai 40% din creditele noi erau în lei, restul fiind acordate în euro. Este pentru prima dată când BNR pune la dispoziţie aceste date.

„Este normal să scadă împrumuturile în valută. Dobânzile la creditele în lei sunt tot mai mici. Mai sunt unele companii care au nevoie de investiţii şi se orientează spre creditele în valută, însă majoritatea se orientează spre cele în lei. Pe segmentul persoane fizice se observă cel mai bine diferenţa dintre creditarea în lei şi cea în valută. (...) Sunt nişte semnale, probabil pe segmentul persoane fizice creditarea se va îmbunătăţi“, consideră analistul economic Dragoş Cabat.

BNR a început să publice de anul acesta date agregate privind creditele noi, inclusiv date istorice începând cu 2007, anterior existând numai frânturi (din raportările individuale ale băncilor) asupra activităţii de vânzare de credite. Cifrele privind creditarea nouă sunt importante în contextul în care dinamica soldului creditelor nu mai reflectă nici pe departe activitatea de creditare, având în vedere volumul mare al rambur­sărilor şi al neperformantelor scoase din bilanţuri.

Creditele în lei au cumulat 12 mld. lei în primele patru luni, fiind în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.