Criză majoră în regiune: lira turcească şi bursa de la Istanbul se prăbuşesc după ce alegerile parlamentare au dat o lovitură cu potenţial catastrofal partidului de guvernare. Leul şi bursa de la Bucureşti nu sunt afectate

Autor: Bogdan Cojocaru 08.06.2015

Pieţele financiare ale Turciei se cutremură, cu lira plonjând la un minim record faţă de dolar şi costurile de finanţare în creştere, după ce partidul cu rădăcini islamiste AK, aflat la guvernare de 13 ani, a pierdut majoritatea parlamentară. 

Bursa de la Istanbul a scăzut cu peste 8% luni, după ce alegerile parlamentare de duminică a pus capăt unei lungi perioade de “democraţie” dominată de un singur partid şi campaniei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a schimba constituţia pentru a primi puteri executive mai mari.   

Lira turcească s-a depreciat cu 5% în raport cu dolarul. Yieldurile obligaţiunilor cu scadenţa de 10 ani au urcat de la 9,32% vineri la aproape 10%, semn că investitorii încearcă să scape de datoriile Turciei. Sprijinul pentru partidul AKP s-a redus la 41%, de la 50% în urmă cu patru ani.

Bursa de la Bucureşti a deschis în stagnare.