Comisarul pentru stabilitatea financiară: Uniunea pieţelor de capital va aduce bani companiilor care nu au acces la pieţe de finanţare dezvoltate

Autor: Claudia Medrega 09.06.2015

Planul de acţiune privind înfiinţarea uniunii pieţelor de capital va fi publicat de Comisia Europeană în luna septembrie, iar cel mai mult ar putea să beneficieze în urma implementării acestui proiect companiile şi investitorii din ţările care nu au pieţe de capital dezvoltate, a afirmat Jonathan Hill, comisarul european responsabil pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

El a explicat că piaţa unică va crea condiţiile pentru libera circulaţie a capitalului către antreprenorii care au potenţial de creştere, indiferent unde sunt aceştia localizaţi.

Înfiinţarea uniunii pieţelor de capital (CMU), după modelul uniunii bancare, este proiectul cu cea mai mare amploare pe care îl are în vedere Comisia Europeană pentru următorii ani. Din această uniune vor face parte toate cele 28 de state membre ale UE, şi nu doar ţările din zona euro, ca în cazul proiectului uniunii bancare. Proiectul uniunii pieţelor de capital poate aduce pe lângă avantaje şi dezavantaje. Această uniune va presupune alinierea la reglementări şi la costuri, iar ţările dezvoltate ar putea să fie avantajate.

„Interesul pentru acest proiect este reflectat de cele peste 700 de răspunsuri pe care le-am primit în procesul de consultare cu privire la uniunea pieţelor de capital. Pe lângă consultarea formală am călătorit

în Europa pentru a vorbi cu politicieni, consumatori, start-up-uri, autorităţi de reglementare, industria serviciilor financiare şi investitori mari şi mici. Acesta este un proiect clasic de piaţă unică pentru toate cele 28 de state membre ale UE“, a declarat ieri la Bruxelles comisarul Jonathan Hill.

El a amintit că angajamentul pentru crearea unei pieţe de capital unice în Europa datează de aproape 60 de ani, iar răspunsurile primite în urma procesului de consultare arată că acum există „oportunitatea, susţinerea şi voinţa“ de a face acest lucru.

Planul de acţiune va stabili foaia de parcurs şi calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale uniunii pieţelor de capital.

Comisia Europeană a lansat în februarie consultări cu privire la Uniunea pieţelor de capital care vizează înlăturarea obstacolelor care blochează investiţiile transfrontaliere în UE şi împiedică acccesul companiilor la finanţare.  Proiectul urmează să ia în considerare informaţii identificate în urma procesului de consultare cu reprezentanţii tutoror ţărilor membre al Uniunii Europene, potrivit lui Jonathan Hill.

Deocamdată, nu este foarte clar modelul după care va funcţiona viitoarea uniune. Comisia Europeană intenţionează să creeze uniunea pieţelor de capital până în 2019.

Uniunea pieţelor de capital ar putea să întărească stabilitatea sistemului financiar european în opinia comisarului european Jonathan Hill. „Sistemul nostru actual este puternic dependent de finanţarea bancară, astfel că dacă există o contracţie a sectorului bancar, creditarea seacă în întreaga economie – ceea ce este exact ceea ce am văzut în ultimii ani. Dacă vom încuraja investiţiile de capital am putea face economia mai rezisstentă la şocuri“.

Miza acestei uniuni a pieţelor de capital este dezvoltarea accesului la finanţare nonbancară pentru companii şi populaţie până la un nivel comparabil cu cel din SUA. În prezent companiile europene depind foarte mult de bănci şi se bazează puţin pe pieţele de capital. Europeni deţin circa 20% din active în instrumente financiare non-bancare (fonduri de investiţii, acţiuni, obligaţiuni), în timp ce americanii deţin 65% din active.

Potrivit unei estimări a Comiei Europene dacă pieţele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate ca cele din SUA, între 2008 şi 2013 companiile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare în valoare de 90 mld. euro.