Ce a declarat Victor Ponta pentru presa străină

Autor: Iuliana Enache 09.06.2015

Ponta s-a declarat încrezător că are o "majoritate solidă", capabilă să treacă peste încercările de răsturnare a Guvernului, relatează Bloomberg. "Ideea este să oprim criza politică şi să avem stabilitate", le-a spus Ponta repoterilor Bloomberg, Reuters, AP şi AFP la Bucureşti. "Sunt convins că după votul de vineri din Parlament lucrurile vor fi clare: fie avem o majoritate solidă - ceea ce cred că avem - fie avem o altă majoritate", a continuat el.

Ponta a respins apelurile preşedintelui Klaus Iohannis de a demisiona după ce procurorii au anunţat că este cercetat penal pentru fals, spălare de bani, conflict de interese şi evaziune fiscală, relatează Reuters. Potrivit Bloomberg, el a numit ancheta o încercare de a-l înlătura de la putere prin "mijloace nedemocratice".

Premierul român a negat orice nereguli, iar biroul său a declarat că acuzaţii împotriva lui au fost înaintate şi anterior de adversarii săi politici şi "demontate meticulos" prin dovezi clare şi documente. "Rata de schimb a leului, toate datele privind încrederea investitorilor în România au fost afectate, de aceea este fundamental să arătăm că nu avem de-a face cu o criză pe termen lung", a declarat Ponta, citat de Reuters.

Camera Deputaţilor organizează o sesiune marţi pentru a vota pe tema cererii procurorilor de a-i ridica imunitatea parlamentară lui Ponta dar aceasta ar urma cel mai probabil să fie respinsă. Comisia juridică a recomandat luni să nu îi fie ridicată imunitatea parlamentară lui Ponta.

"Voi prezenta toate dovezile, pentru că până acum nu am avut posibilitatea să fac acest lucru, iar eu sunt absolut sigur că sunt nevinovat", a adăugat Ponta. Totodată, el a precizat că ar fi demisionat dacă ar fi fost "doar ministru", dar că nu poate demisona pentru că nu există o "alternativă politică" la actuala coaliţie, care are 315 parlamentari din totalul de 555.

Procurorii români au făcut o serie de arestări la nivel înalt în acest an în ceea ce rămâne una dintre cele mai corupte ţări din UE.

Ponta a afirmat că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană vor avea loc la sfârşitul lunii sau la începutul lui iulie.