Klaus Iohannis: Nu l-aş fi suspendat pe Victor Ponta dacă Parlamentul încuviinţa urmărirea sa penală

Autor: Catalina Mihai 09.06.2015

"Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie era să-şi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească practic că este aşa cum spune, că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi, cu siguranţă, împreună cu reprezentanţii justiţiei s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate, pentru a lămuri foarte repede problema, fiindcă este una extrem de importantă", a declarat Klaus Iohannis, marţi după-amiază, la Palatul Cotroceni, la finalul şedinţei CSAT.

Şeful statului a apreciat că premierul a ales "cea mai proastă variantă".

"Domnul Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are în calitate de prim-ministru şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. E o variantă foarte proastă, fiindcă, una la mână, acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate", a spus Iohannis.

Totodată, preşedintele a precizat că a doua consecinţă a deciziei lui Victor Ponta este "mult mai gravă", deoarece "se creează o imagine negativă despre România, despre democraţia românească".

"A ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu", a adăugat Klaus Iohannis.