Topul companiilor de leasing financiar în 2014

Autor: Ciprian Botea 13.06.2015

Companiile de leasing au acordat anul trecut finanţări pentru achiziţia de autovehicule în valoare de un miliard de euro (aproape 4,5 mld. lei), în creştere cu 14% faţă de 2013, acest segment, care reprezintă trei sferturi din piaţa leasingului financiar, fiind cel care a susţinut revenirea pe plus a întregii industrii în 2014.

La nivel agregat, piaţa a crescut cu 7%, la 1,3 mld. euro (aproximativ 5,8 mld. lei), potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare ALB.  Piaţa de leasing financiar este dominată de subsidiare ale grupurilor bancare, cei mai mari ju­cători pe acest segment fiind Uni­Credit Leasing, Raiffeisen Leasing, BRD Sogelease, Idea Leasing (fosta VB Leasing), BCR Leasing sau Garanti Leasing. Pe piaţă şi-au fă­cut însă loc şi companii indepen­den­te sau deţinute de dealeri auto, precum Impuls Leasing sau Pors­che Leasing.

Dependenţa leasingului de finanţările auto a aruncat aceas­tă industrie într-o prăpastie la începutul crizei, când vânzările de autovehicule s-au prăbuşit brusc. Piaţa de leasing consemnase o scădere de 70% în 2009. Sectorul auto susţine însă şi creşterea din acest moment a pieţei de leasing, în condiţiile în care sectorul echipamentelor a „dezamăgit“ anul trecut, cu un minus de 11%.