Premiile TIFF 2015/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 11.06.2015

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câştigat Trofeul Transilvania, la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Premiul în valoare de 15.000 de euro a fost prezentat pe scenă de actriţa Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competiţiei, şi Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu. Regizorul, care a fost prezent la Cluj la începutul săptămânii, a transmis un mesaj video. Juriul a premiat drama cuplului aflat într-un moment de criză „pentru vitalitate, ambiţie şi pentru conştientizarea riscurilor unui subiect complex”.

Alături de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selecţioner, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriţă) şi Juliette Lepoutre (producător), a decis şi Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro. Juliette Lepoutre, alături de Alteţa Sa Regală, Principesa Maria, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lecţia / The Lesson / Urok. Acelaşi film i-a adus actriţei Margita Gosheva Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Pe scenă, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a spus că „regizorii celor 12 filme din competiţie sunt, în opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondială. Eu le ofer tuturor câte un Trofeu Transilvania simbolic”. Chirilov le-a mulţumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o amplă retrospectivă anul acesta, şi Cristi Puiu, pentru momentele minunate oferite în festival.

Tudor Giurgiu a declarat că „au fost două recorduri la TIFF anul acesta – a fost ediţia cu cea mai bună vreme şi cea cu cel mai mult public. S-au vândut cu 27% mai multe bilete ca anul trecut, sunt peste 65.000 de spectatori până în acest moment”.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, a mers către Despre oameni şi oi / Rams / Hrútar, în regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), „un portret social şi personal, reflexiv şi extrem de cursiv”, conform juriului. Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé. Acelaşi film a fost şi favoritul spectatorilor de la TIFF, câştigând Premiul Publicului pentru un film din competiţie, oferit de MasterCard. Cel mai popular film din întreaga selecţie a fost Operaţiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui titlu din secţiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat dramei ruseşti Test / Ispytanie, regizată de Aleksandr Kott.

Sute de invitaţi, spectatori şi jurnalişti au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF. Pe covorul roşu – actriţa Nastassja Kinski şi actorii Isaach de Bankolé şi Marin Moraru, Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, Alteţa Sa Regală, Principesa Maria, prezentatorii TV Andreea Esca, Amalia Enache şi Cătălin Ştefănescu, artistul Adrian Ghenie, Roberto Olla, directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, actriţele Manuela Hărăbor, Maria Popistaşu, Crina Semciuc, Cecilia Bârbora, Irina Gărdescu, Rodica Lazăr, Andreea Vasile, actorii Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Alexandru Bindea, regizorii Mircea Daneliuc, Cristi Puiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Andrei Creţulescu, Dan Chişu, producătoarea Ada Solomon.

Tudor Giurgiu a introdus-o pe invitata de onoare a serii, Nastassja Kinski, distinsă cu Premiul Special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, rememorând cum văzut filmul Tess al lui Roman Polanski, în anii ’80, la actualul cinematograf Florin Piersic din Cluj. Actorul Marin Moraru a fost distins la rândul său cu Premiul de excelenţă, prezentat de Cătălin Ştefănescu şi Andreea Esca. Marin Moraru a mulţumit festivalului şi publicului, spunând că „această scenă m-a primit de multe ori prin turneele mele prin ţară. Un public cald şi iubitor, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră”. Tudor Giurgiu a citit pe scenă o scrisoare trimisă lui Marin Moraru, cu această ocazie, de către Florin Piersic.

Actorul britanic Richard Johnson a fost omagiat post-mortem cu un Premiu pentru întreaga carieră, in memoriam. Johnson a interpretat în 1968 rolul comandantului roman Tiberius în filmul Columna, de Mircea Drăgan, şi a putut fi văzut anul acesta în competiţia TIFF, în filmul Radiator, de Tom Browne, care a ridicat premiul la gală. Actorul a încetat din viaţă în noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai puţin de 24 de ore înainte de decernarea premiilor. Richard Johnson s-a născut în 1927, în Londra. A avut peste 130 de apariţii pe marele şi micul ecran. Debutul său în lungmetraj a avut loc în 1959, când a primit un rol important în producţia MGM Never So Few, alături de Frank Sinatra şi Gina Lollobrigida. A mai jucat în The Haunting (1963, r. Robert Wise), Julius Caesar, alături de Charlton Heston (1970), Zombie (1979, r. Lucio Fulci), Lady Jane (1986), Scoop (2006, r. Woody Allen), The Boy in the Striped Pyjamas (2008).

Pentru al doilea an la rând, Corneliu Porumboiu şi-a adjudecat, cu filmul Comoara, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro, constând în servicii de post-producţie oferite de Cinelabs România. Anul trecut, a fost distins cu acelaşi premiu pentru Al doilea joc. Nicolae Constantin Tănase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank, pentru Lumea e a mea. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj le-a fost acordat ex aequo filmelor Ramona, de Andrei Creţulescu, şi Black Friday, de Roxana Stroe. O Menţiune Specială în aceeaşi categorie i-a revenit lui Pavel, în regia lui Alexandru Ranţa. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a mers către El bosque negro, de Michael Spiccia.

A doua ediţie a Transilvania Pitch Stop a adus pe scenă tineri regizori români cu proiecte în dezvoltare, premiaţi în urma sesiunilor de prezentare în faţa producătorilor şi cineaştilor români şi străini. În cadrul TPS, dedicat regizorilor aflaţi la debut sau la al doilea film, au fost acordate două premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2.000 euro, oferit de TIFF şi Diferit, a fost câştigat de proiectul Ivanei Mladenovic, Soldaţii / The Soldiers, iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit lui Bogdan Mureşanu, cu 1985.

În ideea de a dezvolta producţia de film în regiune, TIFF sprijină filmele scurte şi documentarele unor cineaşti locali: Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Allianz-Ţiriac, merge la Ridică-te şi umblă! / Kelj fel, és jársz!, de Bán József. Menţiunea Specială a aceleiaşi competiţii, în valoare de 300 de euro, oferită de Fabrica de Pensule, i-a fost oferită lui Sorin, de Sofia Iulia Nelega.

Premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului pentru adolescenţi Let’s Go Digital!, oferit de UPC, a fost câştigat de Păpuşa de cârpă, de Georgiana Barcan, Delia Tărcăoanu şi Luca Nicolaescu. Cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez, a fost distins filmul Viaţă sălbatică / Vie sauvage, r. Cédric Kahn (Belgia-Franţa).

Preluare de pe site-ul TIFF