Neacşu, Erste AM: Avem un stol de „lebede negre“ în jurul nostru. Este volatilitate ridicată în pieţele financiare

Autor: Roxana Pricop 11.06.2015

Incertitudinile privind situaţia Greciei în zona euro, iar recent rezultatele alegerilor din Turcia şi instabilitatea politică din Ro­mânia i-au ţinut în corzi pe in­ves­titorii în titluri de stat româneşti, aşa cum sunt fondurile mutuale de obli­ga­ţiuni. Mai ales pe fondurile de obligaţiuni care „marchează la piaţă“ şi resimt imediat nervozitatea pieţelor.

Erste Bond Flexible, cel mai mare fond mutual din România, dispune de active de peste 7 miliarde de lei, investite preponderent în titluri de stat. În acest an (31 decembrie 2014 – 8 iunie 2015), fondul a obţinut un randament de 2,4%. Fondul îşi evaluează deţinerile de titlurile de stat prin metoda marcării la piaţă, actualizând astfel valoarea pre­ţurilor titlurilor de stat din portofoliu în funcţie de cotaţiile din piaţă.

Însă nu toate fondurile de obli­gaţiuni din piaţă îşi evaluează deţinerile de titluri de stat după această metodă, folosind în schimb metoda acumulării de dobândă. Astfel, acestea sunt adă­post de volatilitatea ridicată de pe pie­ţele financiare din ultimele săptă­mâni. Însă în scurt timp, cel mai pro­babil până la sfârşitul lunii iunie, majo­ri­tatea fondurilor de obligaţiuni din piaţă vor adopta metoda „marcării la piaţă“.