ZF Bankers Summit ’15. Bancherii spun că sistemul stă într-un „ocean de lichiditate“ şi că începe creşterea

Autor: Ciprian Botea 11.06.2015

După ce au rezolvat problema cererii de credite, bancherii caută acum surse alternative de venit şi modalităţi de reducere a costurilor pentru a compensa îngustarea marjelor de dobândă.

Sistemul bancar nu este curăţat complet de credite neperformante deocamdată, dar acestea nu mai atârnă atât de greu în bilanţuri, astfel încât să fie o piedică pentru relansarea creditării. Concluzia conferinţei de anul trecut fusese aceea că bilanţurile de credite trebuie să se contracte înainte de a creşte din nou. Acum, bancherii sunt forţaţi să se uite într-o singură direcţie dacă vor să supravieţuiască în noua eră a dobânzilor mici - în direcţia creşterii.

„Toate băncile se aşteaptă la revenirea pe profit“, comentează Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor. Sistemul bancar a avut anul trecut o pierdere record de aproape un miliard de euro, generată de costurile mari cu provizioanele de risc aferente operaţiunilor de curăţare a portofoli­ilor de credite neperformante, dar Oprescu spune că mare parte din curăţenie a fost terminată, astfel că nu mai sunt aşteptate salturi de provizioane.

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac, consideră că sistemul bancar va arăta mai bine în perioada următoare. „Sistemul s-a stabilizat şi cu siguranţă va arăta mai bine în următorii ani.“

Dobânzile aflate la minime istorice au readus clienţii în sucursale, mai ales pe zona de retail, dar şi în cazul segmentului corporate se văd deja unele iniţiative de reluare a investiţiilor.

„Lucrurile nu stau aşa de rău în sistemul bancar, situaţia nu e atât de neagră. Este clar că în piaţa de lei este o creştere, se vede un apetit al companiilor către creditarea în lei, ceea ce de­sigur este un aspect pozitiv. Ne-am dori mai multe proiecte, dar poate la anul şi creditarea corporate va oferi mai multe posibilităţi“, spune Mihaela Bîtu, vicepreşedinte corporate al ING.

Pe de altă parte, dobânzile mai mici înseamnă şi marje de câştig în scădere şi îi forţează pe bancheri să caute surse alternative de venituri. „Trebuie să ne adaptăm la piaţă şi să lucrăm cu marje foarte mici. Pe măsură ce piaţa de real estate va cunoaşte o anumită evoluţie crescătoare, o să vedem şi o creştere a profitabilităţii băncilor, venită din vânzările de active executate silit“, a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Băncile caută în paralel şi noi soluţii de reducere a costurilor, în condiţiile în care soluţiile clasice (închidere de sucursale şi concedieri) au fost epuizate în ultimii ani. Băncile au închis un sfert din sucursale şi au concediat circa 13.000 de angajaţi în perioada de criză. „Tehnologia este o provocare pentru sistemul bancar. Trecerea către zona de tehnologie este cheia reducerii costurilor şi eficientizării“, consideră Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac.

Bancherii spun acum că se observă şi o îmbunătăţire a relaţiei cu clienţii, care a fost una dintre principalele probleme în perioada de criză, când presiunea ratelor la credite a determinat mulţi debitori să reclame comisioanele ilegale şi clauzele abuzive din contractele de credit.

„A fost o problemă în relaţia dintre bănci şi clienţi, dar acum percepţia se schimbă. Nu ne mai este ruşine să spunem în public că suntem bancheri“, spune Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.