Ministrul "ori ne ducem înainte, ori ne ducem înapoi" a derapat. Autostrăzile aşteaptă un nou şef

Autor: Andreea Neferu 11.06.2015

Ministrul Ioan Rus, care a devenit celebru la Transporturi prin expresia “ori ne ducem înainte, ori ne ducem înapoi” (cu privire la soarta autostrăzii Comarnic-Braşov), a demisionat după ce a intrat într-un nou scandal, în urma declaraţiilor sale referitoare la românii din străinătate.

Ioan Rus a venit la şefia Transporturilor în iunie anul trecut, la scurt timp după ce Dan Şova şi-a dat demisia.

El a apărut ca fiind o soluţie faţă de predecesorul său, celebrul Dan Şova, alături de care premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru dosarul Turceni Rovinari, însă în decurs de un an nu a rezolvat nici aprobarea şi semnarea Master Planului General de Transport, şi nici încheierea concesiunii autostrăzii Comarnic-Braşov.

Ministerul Transporturilor, unul dintre cele bogate ministere, cu buget anual de 3 miliarade de euro, dar care nu se vede efectiv în infrastructura de transport locală, a schimbat în ultimii trei ani şi jumătate şapte miniştri, cel care îl va înlocui pe Rus urmând să fie al optulea. Dintre cei mai recenţi miniştri, celebre rămân nume precum Relu Fenechiu, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare, şi Dan Şova, care este urmărit penal în prezent.

Ioan Rus, 60 de ani, a absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Cluj, după care a urmat cariera universitară şi a obţinut titlul de doctor inginer, cu specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini. El este membru al PSD (PDSR) din 1994, iar în perioada 2000-2004 a fost ministru de interne în Guvernul Năstase, din 2003 cumulând şi funcţia de vicepremier, potrivit Mediafax. În Cabinetul Năstase a fost coleg cu ceilalţi doi social-democraţi ai aşa-zisului "grup de la Cluj", Vasile Dâncu, ministru al Informaţiilor Publice, şi Vasile Puşcaş, negociator-şef cu Uniunea Europeană.

La alegerile locale din 2004, Ioan Rus s-a retras din Executiv pentru a se dedica campaniei pentru funcţia de primar al municipiului Cluj, el candidând din partea PSD.

El a fost însă învins în această cursă electorală de Emil Boc, candidatul Alianţei D.A.

În decembrie 2007, Ioan Rus a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj, fiind în conflict cu conducerea partidului, apoi, după o jumătate de an, Ioan Rus a renunţat şi la toate funcţiile deţinute la nivel naţional în partid, păstrându-şi doar calitatea de membru PSD şi intrând într-un con de umbră.

În aprilie 2012, Ioan Rus s-a întors în Guvern, fiind numit ministru de Interne în Cabinetul Ponta, de unde a demisionat la începutul lunii august, în urma referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Rus a invocat în demisie faptul că asupra sa şi a MAI "s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate discuţii şi aprecieri, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu, lucru complet inacceptabil".

Joi, într-un comunicat, Rus şi-a cerut scuze ”dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susţinând că intenţia sa era să semnaleze o situaţie gravă.

“Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intenţiile mele au fost de a semnala o situaţie gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am facut referire la destrămarea familiilor şi la copiii lăsaţi în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinţii lor au plecat să muncească în alte ţări în speranţa de a-şi construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnităţii vreunei persoane prin acele declaraţii, ci doar să atrag atenţia asupra preţului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate”, susţinea ministrul în comunicatul transmis prin Biroul de presă al Ministerului Transporturilor.

El spune că, totodată, a dorit să le transmităcelor plecaţi departe de casă că, în viitorul apropiat, mulţi dintre aceştia şi-ar putea găsi un loc de muncă în ţară, pentru că ”România va avea nevoie de forţă de muncă, de specialişti în domeniul construcţiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevazute de Master Planul General de Transport”.

Ulterior, în emisiuni televizate, Rus a afirmat că declaraţia sa despre românii din străinătate a fost "cu sens pozitiv, dar cu o licenţă nefericită" şi că se va gândi să demisioneze doar dacă acest lucru se va impune, explicând că mai trebuie să finalizeze procedurile pentru MasterPlanul de Transport.

Tot joi, PNL a cerut demisia lui Ioan Rus, spunând că aceste ”este obligat să demisioneze astăzi”, în urma declaraţiilor despre românii din străinătate, şi că dacă acesta rămâne în Guvern ”înseamnă că jignirile sale sunt asumate de întregul executiv şi implicit de premierul Ponta”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, spunea, miercuri, la lansarea proiectului "Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate", că la nivel naţional sunt înregistraţi 82.339 de copii afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.

"Aproximativ 49.000 dintre ei au doar un părinte plecat, ceilalţi au ambii părinţi în străinătate. Cifra pare în descreştere, însă niciodată nu suntem siguri că toate cazurile se raportează. Pare în scădere numărul şi probabil că şi evoluţia crizei economice influenţează acest lucru", a precizat secretarul de stat de la ANPDCA.