Avicola Slobozia vrea să strângă bani de pe bursă

Autor: Radu Bostan 12.06.2015

Producătorul de carne de pasăre Avicola Slobozia (simbol bursier AVSL) a renunţat la planul de delistare de pe RASDAQ din cauza pericolului că-şi va seca lichi­dităţile răscumpărând acţiunile deţinătorilor mi­no­ritari. Acum, compania cu capitalizarea de 21 milioane de lei ia în calcul o ofertă publică pe bursă pentru a strânge fonduri de dezvoltare.

Avicola Slobozia apare pe bursă ca fiind controlată de asociaţia salariaţilor, însă raportul anual pe 2013, cel mai recent disponibil, menţionează că Dumitru Stănoiu, preşedintele şi directorul general, deţine 78,8% din acţiuni. Compania a decis anterior să se delisteze, cu voturile a 80% dintre acţionari, fiind astfel obligată să răscumpere titlurile acţionarilor minoritari care nu doresc să rămână captivi într-o societate închisă.

Un număr de 23 de acţionari, deţinători a 110.000 de acţiuni (4,3% din capital) au decis să se retragă, existând riscul ca Avicola să fie supusă la cheltuieli semnificative pentru a le cumpăra titlurile. Compania nu a publicat preţul de retragere plătit acţionarilor, însă ultimul preţ al acţiunilor AVSL a fost 8,5 lei.

„Dată fiind situaţia de mai sus, se consideră că a continua procedura de delistare este autodistrugător şi se decide ca societatea să rămână în continuare cotată pe piaţă, iar acţionarii să aibă dreptul să-şi vândă liber acţiunile“, arată administratorii într-o solicitare de anulare a deciziei iniţiale.

Avicola Slobozia va fi nevoită mai departe să aleagă o piaţă pe care să se relisteze, fie una reglementată, fie una alternativă, iar administratorii sugerează vânzarea unei participaţii pentru a obţine fonduri de extindere. Avicola a încheiat anul trecut cu afaceri de 61,8 milioane de lei, în scădere cu 1% faţă de 2013, şi profit net de 5,1 milioane de lei, mai mare cu 73%. În afară de asociaţia salariaţilor şi Dumitru Stănoiu, acţionarii rămaşi deţin împreună 5,98% din acţiuni.

„Consiliul de Administraţie a adus în discuţie strategia Avicola Slobozia SA, care urmăreşte dezvoltarea pe viitor a companiei prin atragerea de capital prin intermediul pieţei, ceea ce va duce la o creştere a lichidităţii acţiunilor şi la aprecierea lor“, mai scriu administratorii.