Finanţele au împrumutat 400 mil. lei pe un an la un randament de 1,4%

Autori: Liviu Popescu , Ciprian Botea 12.06.2015

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 400 de milioane de lei (echivalentul a 90 mil. euro) printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu scadenţa în iunie 2016 la un nivel mediu ponderat al randamentului de 1,4%. Randamentul este similar cu cel de la sfârşitul lunii mai, când a avut loc precedenta licitaţie cu astfel de titluri pe o scadenţă asemănătoare. Băncile au plasat oferte de

1,3 miliarde de lei la licitaţia de ieri, însă statul a împrumutat doar suma planificată. Statul şi-a propus pentru această lună să împrumute 2,75 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei sub formă de certificate de trezorerie cu discount şi obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 225 milioane de lei din alocările sesiunilor suplimentare.

Pe 22 iunie va avea loc următoarea licitaţie cu certificate de trezorerie cu discount, de 400 milioane de lei. În mai, statul a împrumutat 1,8 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. Pentru acest an Finanţele şi-au propus să atragă 40 miliarde de lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care ar urma să se adauge 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fondurile atrase de la instituţiile financiare internaţionale.