Pieţele emergente se confruntă cu cele mai ample ieşiri de capital din ultimii şapte ani

Autor: CătăIina Apostoiu 15.06.2015

Investitorii au retras 9,3 miliarde de dolari de pe pieţele de acţiuni ale ţărilor aflate în curs de dezvoltare, cea mai mare sumă înregistrată de la vârful crizei financiare mondiale din 2008, scrie The Wall Street Journal. Asia a fost cea mai vulnerabilă, 7,9 miliarde de dolari ieşind de pe pieţele regiunii, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 15 ani.

Monedele locale ale ţărilor emergente se tranzacţionează la cele mai scăzute niveluri din ultimii ani, obligaţiunile fiind la rândul lor afectate. Incluzând obligaţiunile, investitorii au retras cele mai mari sume de la criza din 2013, când banca centrală americană (Fed) a decis închiderea treptată a programului de achiziţii de obligaţiuni, program ce a generat intrări masive de capital pe pieţele emergente.

Amploarea actualelor retrageri i-a surprins pe mulţi. Ieşirile de capital de pe pieţele emergente survin în urma vânzărilor masive de titluri de trezorerie americane şi obligaţiuni germane şi înaintea unei posibile decizii a Fed de a majora ratele dobânzii către sfârşitul acestui an, decizie ce va retrimite probabil fluxuri de capital către pieţele dezvoltate.