Cum arată portofoliul de NPL-uri scos la vânzare de BCR: Circa 40% sunt credite corporate, iar o treime sunt imobiliare.

Autor: Ciprian Botea 16.06.2015
Circa 40% sunt credite corporate, iar o treime sunt imobiliare.
 
Aproape 40% din pachetul de cre­dite neperformante de 3,6 mld. euro (2,7 mld. euro plus dobânzi neachitate şi penalităţi) scos la vânzare de BCR la jumătatea lunii trecute sunt finanţări corporate aferente unui număr de 250 de debitori, unele cu garanţii imobiliare, iar altele acordate unor firme aflate acum în insolvenţă. Pachetul corporate însumează 1,4 mld. euro, potrivit datelor publicate de portalul britanic CoStar Finance.
 
Pe segmentul de retail au fost scoase la vânzare credite imobiliare cu o valoare brută de 1,15 mld. euro aferente unui număr de 53.000 de debitori. Aceasta înseamnă o valoare medie per debitor de circa 25.000 de euro. Expunerea pe clienţii IMM-uri este de 550 mil. euro, fiind vorba de peste o mie de debitori. Alte 450 mil. euro sunt credite acordate unor dezvoltatori imobiliari, în timp ce o expunere de 50 mil. euro reprezintă proprietăţi imobiliare executate silit de bancă.