Tensiunea crizei din Grecia începe să se resimtă pe piaţa financiară locală

Autor: Ciprian Botea 16.06.2015

Euro urcă spre 4,5 lei, iar indicatorul CDS şi randamentul titlurilor de stat sunt, de asemenea, în creştere.



Leul s-a depreciat în a doua jumătate a şedinţei de ieri până în apropierea nivelului de 4,49 lei/euro după ce la jumătatea zi­lei cursul oficial a urcat la maximul ultimelor cinci luni  pe fon­dul valului de tensiuni de pe pieţele internaţionale generat de eşecul discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi.

Euro a urcat ieri la aproape 4,48 lei/euro, nivel care nu mai fusese atins din luna ianuarie. Moneda europeană s-a de­pre­ciat pe pieţele internaţionale, în condiţiile tensiunilor gene­rate de situaţia din Grecia, iar monedele economiilor euro­pene emergente au scăzut şi mai puternic, activele din aceste zone fiind considerate de investitori chiar mai riscante decât cele denominate în euro.

Deteriorarea situaţiei din Grecia, care riscă o intrare în default din cauza relaţiei tensionate cu creditorii inter­naţionali, a pus capăt unei perioade de acalmie pe piaţa valutară. Cursul variase într-un interval foarte strâns în jurul nivelului de 4,45 lei/euro în ultimele luni.

„Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali vor con­tinua să ofere direcţie cursului de schimb, cu indicatorii teh­nici indicând o continuare a mişcării ascendente. O fina­li­zare pozitivă a negocierilor este probabil să întărească leul pâ­nă spre nivelul de 4,4 unităţi/euro“, consideră analiştii ING .

Şi percepţia asupra riscului suveran al României s-a de­te­riorat pe fondul situaţiei delicate a Greciei, indicatorul CDS (credit default swap), care reprezintă costul asigurării îm­po­tri­va riscului de default, urcând la 121 de puncte de bază. An­terior, indicatorul CDS fusese stabil la circa 110 puncte.

Impactul asupra pieţei locale a apărut în contextul în care grupurile financiare de la Atena controlează circa 12% din sistemul bancar local şi au depozite atrase de la populaţie şi companii de peste 4 mld. euro.

Tensiunile de pe piaţa financiară se observă şi în nivelul do­bân­zilor plătite de stat în contul emisiunilor de obligaţiuni. Randamentul titlurilor pe patru ani a crescut ieri cu 0,4 puncte procentuale.