Transgaz vinde obligaţiuni de jumătate de miliard de lei pentru finanţarea unui gazoduct care va lega sudul României de Europa Centrală

Autor: Andrei Mazurchievici 16.06.2015

Potrivit Transgaz, banii vor fi folosiţi pentru finanţarea "Planului de dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale în perioada 2014-2023".

În luna mai, directorul general al Transgaz, Petru Văduva, declara că Transgaz ar putea vinde obligaţiuni negarantate de până la 500 milioane lei, cu maturitate de cel puţin cinci ani, cel mai devreme în toamnă, pentru finanţarea construcţiei unui gazoduct între sudul României şi Europa Centrală.

În iulie, Transgaz va solicita finanţare din partea Uniunii Europene, pentru susţinerea proiectului de 560 de milioane de euro numit BRUA, care va conecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Dacă fondurile UE vor fi aprobate, Transgaz va trebui să acopere jumătate din costul proiectului din resurse proprii.

"În cazul în care va fi aprobată cofinanţarea europeană, atunci va trebui probabil să pregătim propria finanţare, cu 12 luni înainte de construcţie, aşa că am putea emite obligaţiuni în toamnă, pentru a folosi banii în martie", a arătat Văduva.

Transgaz ar extinde ulterior conducta de gaze până la Marea Neagră, costul proiectului urmând să crească astfel la 1,1 miliarde de euro.

România anticipează că activităţile de explorare din Marea Neagră ale Exxon Mobil şi OMV Petrom ar putea duce la descoperirea unor noi rezerve de gaze.

Gazoductul BRUA, cu o lungime de 550 de kilometri, ar conecta oraşul Giurgiu de localitatea Csanadpalota din Ungaria şi ar trebui să fie finalizat în 2019. Tronsonul până la Marea Neagră ar adăuga alţi 300 de kilometri la conductă.

Ministerul Economiei deţine 58,51% din acţiunile Transgaz.