Angajaţii români din IMM-uri sunt campioni europeni după prezenţa la birou, dar codaşi la productivitate

Autor: Andrei Mazurchievici 17.06.2015

România este ţara europeană cu cel mai mare număr de angajaţi nevoiţi să fie prezenţi la birou pentru a-şi îndeplini sarcinile de lucru (81%), la polul opus aflându-se Norvegia, unde 51% dintre angajaţii din companiile mici şi mijlocii (IMM) trebuie să fie efectiv la muncă, potrivit unui studiu realizat de firma de cer­cetare Ipsos Mori pen­tru Microsoft.

În acelaşi timp, datele Eu­rostat arată că rata productivităţii în România era de 5,6 euro/oră în 2013, adică de şase ori sub media europeană şi de aproape 12 ori mai mică decât rata productivităţii în Norvegia (59 euro/oră).

În prezent, în România lucrează circa 4,5 milioane de salariaţi (adică mai puţin de jumătate din forţa de muncă aptă de muncă din economie) iar mai bine de 2,5 milioane dintre aceştia lucrează într-o întreprindere mică sau mijlocie. Pentru creşterea productivităţii în România o soluţie ar putea fi reprezentată de integrarea tehnologiilor mobile în IMM-uri. Rezultatele celor două studii sugerează o corelaţie pozitivă între gradul de receptivitate la integrarea tehnologiilor mobile în mediul de lucru şi productivitatea angajaţilor din economie.

Rezultatele studiului mai arată că o treime dintre res­pondenţii români sunt nevoiţi să răspundă la mesajele primite de la clienţi în mai puţin de o oră, iar 44% dintre ei au acelaşi termen pentru a răspunde la mesajele primite de la colegi.

La nivel european, termenul folosit de cei mai mulţi dintre angajaţi pentru a răspunde la mesajele primite de la clienţi este de o zi (38%).

Aproximativ 15% dintre români lucrează 51 de ore pe săptămână sau mai mult, procent aproape dublu faţă de media europeană de 9%.

Cercetarea a fost realizată în 16 ţări din Europa, printre care şi România, cu participarea a 5.555 de angajaţi din companii mici şi mijlocii.