Lazaros Beltsios, jurnalist la televiziunea Star Channel: „Majoritatea grecilor nu înţeleg ce se întâmplă şi nu realizează pericolul care ne paşte”

Autor: Cristina Roşca 17.06.2015

Multă lume nu înţelege ce se întâmplă. Pe oamenii de rând nu-i interesează politica, ci să nu rămână fără bani în portofel. Oamenii de afaceri vor stabilitate. Ziarele străine scriu una, politicienii greci spun alta. Lazaros Beltsios, un jurnalist de 29 de ani care lucrează la reţeaua de televiziuni Star Channel, a descris pentru Ziarul Financiar atmosfera creată la el în ţară de conflictul politic:

În interiorul guvernului sunt atât radicali care cred că ar fi mai bine să ne întoarcem la drahmă şi să nu cedăm în faţa creditorilor, dar şi politicieni care cred că ar fi mai bine să acceptăm măsurile de reformă impuse pentru a rămâne în zona euro.

La final de iunie trebuie să plătim 1,6 mld. euro către FMI însă cred că nu o vom face. Guvernul are de ales, fie plăteşte banii către creditori, fie plăteşte pensiile şi salariile bugetarilor. Ar fi un cost politic mult mai mare să nu plătească pensiile. În concluzie, cred că vom fi pe marginea prăpastiei, dar în final nu cred că ne vor lăsa să ieşim din zona euro pentru că este un risc prea mare şi pentru Europa.

Majoritatea grecilor de rând nu înţeleg ce se întâmplă şi nu realizează pericolul care ne paşte. Există oameni care îşi mută banii din băncile locale în cele din străinătate, însă nu vezi încă la bancomate cozi de oameni care să îşi retragă banii.

La polul opus, industriaşii şi oamenii din companii se tem că o ieşire din zona euro ar însemna un blocaj pentru ei şi pentru întreaga economie. Avem nevoie de materii din import pentru a produce şi un default sau ieşirea din zona euro ar însemna că nu vom mai putea importa, nu vom mai produce şi nu vom mai exporta. Economia va fi blocată, iar populaţia va fi afectată semnificativ.

Dacă citeşti presa din Grecia şi presa internaţională vei vedea că există diferenţe majore. Premierull şi ministrul economiei vin în ţară şi spun că din cauza creditorilor vor fi nevoiţi să crească taxele şi să majoreze facturile oamenilor. Apoi Junker iese şi spune că nici el şi nici creditorii nu au cerut acest lucru. Informaţiile pe care le primim se bat cap în cap.

În ceea ce priveşte susţinerea guvernului în măsurile pe care le ia, jumătate din populaţie este pro, jumătate este contra. Oamenii care nu au bani şi nu au nici loc de muncă spun că nu le pasă dacă moneda este euro sau drahma pentru că ei oricum nu au bani. Ei nu înţeleg impactul general pe care l-ar putea avea această măsură.