IT&C a câştigat teren, ponderea agriculturii a scăzut, iar comerţul şi-a sporit contribuţia la creşterea economică din primul trimestru

Autor: Andra Oprescu 18.06.2015

Domeniul IT&C a câştigat teren de la un an la altul în perioada 2013-2015, ponderea agriculturii a scăzut, iar comerţul şi-a sporit contribuţia la creşterea economică.

Contribuţia sectorului  IT&C la creşterea PIB a crescut foarte mult în ultimii ani, acest sector dovedind că poate deveni un adevărat motor pentru economia românească. În primul trimestru din acest an, informaţiile şi comunicaţiile au contribuit cu 0,9 pp la avansul de 4,3% al PIB, în timp ce în T1 2013 acestea au adus doar 0,3 pp din creşterea economică.

Contribuţia IT&C din T1 din acest an a fost a doua cea mai mare contribuţie la creşterea economică, alături de industrie, ceea ce este remarcabil, având în vedere că industria reprezintă peste 20% din PIB, iar informaţiile şi comunicaţiile au o pondere de doar 7%. Totuşi, ponderea redusă a fost compensată de avansul foarte rapid al acestui domeniu, de 13,2%. Spre comparaţie, volumul de activitate din industrie a urcat cu 4,2%.