Farmaciile aşteaptă noile preţuri la medicamente pentru a reîncepe aprovizionarea

Autor: Luiza Chiroiu 24.06.2015
Aprovizionarea farmaciilor cu medicamente a fost „raţionalizată” în ultimele trei luni, în condiţiile în care acestea aşteaptă ca de la 1 iulie preţurile produselor să se reducă, după ce noi liste de produse gratuite şi compensate vor intra în vigoare.

„La farmacii, problema aprovizio­nării a fost cea mai mare, pentru că acolo există riscul de pierdere directă. După ce se implementează noua listă de preţuri de la 1 iulie, ar trebui ca aceste probleme de aprovizionare să dispară şi să vedem o îmbunătăţire radicală“, a spus ieri Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), la evenimentul Mediafax Talks About Health Reform ediţia a IX-a.

La începutul anului, Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea să modifice preţurile la medicamente, însă decizia a fost amâată de mai multe ori, noul termen avansat acum fiind cel de 1 iulie.

Modificarea presupune de fapt reducerea preţurilor, deoarece acestea nu au mai fost actualizate în ultimii şase ani, deşi o revizuire a preţurilor ar trebui să se facă anual. Medicamentele gratuite şi compensate reprezintă peste 60% din piaţa farma, iar preţul maxim al acestora este stabilit de către Ministerul Sănătăţii. Dacă până acum unele medica­mente au fost dificil de găsit în farmacii, întrucât retailerii nu au vrut să rămână pe stoc cu produse înainte de reducerea preţurilor, după 1 iulie mai multe medicamente generice ieftine ar putea fi scoase de pe piaţă.

„Sunt 1.200 de medi­camente ale căror preţuri au coborât sub 5 lei, devenind astfel nerentabile. Nu vrem să ameninţăm, să spunem că le vom scoate din producţie mâine. Dar probabil vor dispărea, vor fi înlocuite cu preparate mai scumpe“, a afirmat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Gene­rice din România (APMGR).

Marius Tănasă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), a precizat că reducerea preţurilor nu va face ca medicamentele ieftine să dispară din farmacii şi a amintit că producătorii au renunţat şi până acum, din motive comerciale, la o serie de medicamente, iar acest fapt nu a afectat pacienţii.

Pe de altă parte, Damian a atras atenţia asupra faptului că scăderea preţurilor la medicamente îi va afecta diferit pe producători, cel mai mult de suferit urmând să aibă cei care au fabrici în România.

Potrivit estimărilor agenţiei Cegedim prezentate de preşedintele APMGR, reducerea de preţuri pentru produsele din portofoliul Actavis va fi de 40%, pentru Sandoz, de 30%, iar pentru Terapia, de 21%.

Popescu a atras atenţia asupra problemelor financiare cu care se vor confrunta distribuitorii şi retailerii din sectorul farma, întrucât cifra de afaceri a acestora va scădea proporţional cu reducerea preţurilor, şi anume cu  15-20%. În acest sens, el susţine modificarea adaosurilor de distribuţie pentru medicamentele ieftine.

Nu doar scăderea preţurilor le dă bătaie de cap jucătorilor din sectorul farma, ci şi taxa de clawback. În timp ce autorităţile susţin că producătorii vor plăti o taxă mai mică în urma scăderii preţurilor la medicamente, producătorii spun că reducerea clawback-ului se va simţi timp de maximum două trimestre, urmând să crească din nou anul viitor.