Transgaz şi FP au pierdut 150 mil. euro în ziua ex-dividend

Autor: Radu Bostan 24.06.2015
Capitalizarea cumulată a transportatorului de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) şi a Fondului Proprietatea (FP) a scăzut ieri cu 674 milioane de lei (150 milioane de euro), ambele acţiuni suferind corecţii puternice în ziua ex-dividend, prima din care acţionarii pot vinde titlurile şi tot vor beneficia de dividende.

Transgaz a închis în scădere cu 7,28%, nivel similar cu randamentul dividendelor care vor fi distribuite investitorilor care au apucat să cumpere titluri TGN până luni, 22 iunie, inclusiv. Dividendele vor fi distribuite pe 15 iulie.

Fondul Proprietatea s-a corectat cu 4,17%, pierzând astfel 432 milioane de lei din capitalizare. Astăzi este data de înregistrare după care se vor determina acţionarii care vor primi distribuţia din capital în valoare de 0,05 lei/titlu. Distribuţia va începe pe 29 iunie. Corecţiile drastice ale celor două acţiuni au tras puternic în jos indicele BET al bursei de la Bucureşti, în componenţa căruia Transgaz şi Fondul au împreună o greutate de 25%.

Ultima companie din BET care încă nu a distribuit dividende este producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), care şi-a fixat ca dată de înregistrare ziua de 6 iulie. Romgaz va acorda un dividend de 3,15 lei/acţiune, care ar aduce un randament de 8,7% la preţul actual al titlurilor SNG. Plata va începe pe 27 iulie.