10 ani de la lansarea „leului greu“: Salariul mediu a crescut de 2,5 ori. În ce industrii lucrează marii câştigători şi ce salarii primesc

Autor: Adelina Mihai 24.06.2015

Bancherii nu mai sunt cel mai bine plătiţi salariaţi în 2015 ♦ Angajaţii din sectorul IT au fost vedete în materie de creşteri salariale ♦ Profesorii au avut parte de unele dintre cele mai mici creşteri ♦ Salariul minim a crescut mai mult în ultimii ani după stagnarea din perioada 2009-2010.

Un angajat plătit cu salariul me­diu pe economie câştigă în prezent de 2,5 ori mai mult în lei decât câştiga la finalul lunii iunie a anului 2005, când Ro­mânia a trecut la „leul greu“ şi a tă­iat patru zerouri din coada monedei na­ţionale. În euro însă, evoluţia a fost mai puţin accelerată, salariul mediu crescând de la 201 euro la 420 de euro net pe lună, potrivit datelor centra­li­za­te de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Câştigătorii ultimilor 10 ani în ma­te­rie de creşteri salariale au fost an­ga­ja­­ţii din domenii precum cel al asi­gu­ră­rilor şi al fondurilor de pensii, din sec­torul ser­vi­ci­ilor ane­­xe ex­trac­ţiei, pre­­cum şi cei din ex­­trac­ţia pe­tro­lu­lui brut sau al ser­­­vi­ci­ilor IT, ca­re au as­tăzi sa­la­­rii de patru ori mai mari decât aveau în urmă cu un de­ce­niu (în lei). Totuşi, pe pri­­mul loc în topul ce­lor mai bi­ne plătiţi sa­lariaţi din eco­no­mie sunt as­tăzi an­ga­jaţii din sec­torul ex­tracţiei petrolului şi a gazelor na­turale (cu sa­larii nete de peste 5.000 de lei pe lună), ur­maţi de cei din bănci (pes­te 4.900 de lei net) şi cei din fa­bricarea produselor de coc­se­rie (peste 4.600 de lei net pe lu­nă). În to­pul celor mai bine plătite cinci do­­me­nii de anul acesta este şi cel al ser­viciilor infor­ma­tice, unde salariul me­diu depăşete 4.500 de lei pe lună.