Armenia, o ţară se revoltă contra unui oligarh rus

Autor: Bogdan Cojocaru 26.06.2015
Armenia, o ţară cu trei milioane de locuitori din Caucazul de Sud, este tulburată de două săptămâni de proteste contra intenţiei guvernului de a creşte preţul energiei. Compania unui apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin este cea care susţine că are nevoie de preţuri mai mari.

Ucraina, perla căzută din coroana „imperiului“ economic al Rusiei pentru a se apropia de UE, priveşte cu interes evenimentele. Rusia, în a cărei Uniune Economică Eurasia­tică Armenia a intrat recent, îndepărtându-se de UE, priveşte poate cu şi mai mult interes. În Bulgaria, proteste similare contra „umflării“ peste noapte a facturii la utilităţi s-au transformat în proteste antiguvernamentale care au dus la căderea guvernului.

Totul a început luna trecută, când monopolul naţional al energiei, compania Electric Networks of Armenia (ENA), i-a cerut guvernului să majoreze tarifele la electricitate cu 41%. Motivul a fost că centralele hidro armene nu produc destulă energie, iar reparaţiile la singura centrală nucleară a ţării se prelungesc mai mult decât era programat, ceea ce aduce com­paniei datorii de 250 milioane dolari, sumă uriaşă pentru o ţară cu un PIB de 10 miliarde dolari, scrie Bloomberg. Autorităţile au rezistat un timp pretenţiilor, arătând că pierderile sunt cauzate de corupţie. Un raport de audit a stabilit că ENA şi-a plătit la suprapreţ furnizorii şi contractorii.

În cele din urmă autorităţile au cedat şi au aprobat majorarea tarifelor cu 17% din august. Două zile mai târziu, au apărut protestele în capitala ţării. ENA este deţinută în întregime de Inter RAO UES, o companie energetică din Rusia a cărui preşedinte este Igor Sechin, prieten apropiat al preşedintelui Putin şi CEO-ul gigantului petrolier rus Rosneft.

Unul din motivele pentru care Armenia menţine o relaţia apropiată cu Rusia este că aceasta o susţine în conflictul pe care îl are cu vecinul mai mare şi mult mai bogat Azerbaidjan pentru enclava Nagorno-Karabakh, legal parte din Azerbaidjan.