Plăţile cu cardul în străinătate, mai convenabile financiar decât schimbul valutar

Autor: Raluca Ghinea 26.06.2015

Românii care călătoresc în Austria economisesc 32% din costuri dacă plătesc cu cardul de debit decât dacă ar efectua schimb valutar în aeroportul-destinaţie, iar în Italia cumpărarea de va­lută la casele de schimb pentru achitarea unor produse de 100 euro costă cu 7% mai mult, potrivit unui studiu al MasterCard.

Cea mai costisitoare metodă de plată este, în majoritatea cazurilor, conversia la casele de schimb valutar din aeroporturile-destinaţie, pe când cea mai ieftină, în 65% dintre situaţiile analizate, o reprezintă tranzacţiile cu cardul în cazul locuitorilor din Europa Centrală şi de Est în timpul călătoriilor interna­ţionale, se arată într-un studiu al operatorului MasterCard.

În cazul românilor care că­lătoresc în Marea Britanie, costurile cu achizi­ţionarea lirelor sterline în aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decât cele generate de tranzacţiile cu cardul la co­mer­cianţi.

De asemenea, tranzacţiile cu cardul la comercianţii din Cehia au costuri cu până la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftină modalitate de plată pentru călătoriile în cele mai populare destinaţii.

Studiul mai relevă că, în general, conversiile realizate la birourile de schimb din ţară presupun costuri cu până la 6% mai mari decât plăţile cu cardul, iar această opţiune nu este întotdeauna valabilă, întrucât casele de schimb nu oferă tranzacţii decât cu principalele monede de circulaţie internaţională.