La ce temperatură setăm aerul condiţionat pe perioada verii?

Ziarul Financiar 27.06.2015

Aparatele de aer condiţionat trebuie verificate şi curâţate anual, iar temperatura trebuie setată cu cel mult 10°C sub cea din exterior pentru pentru a ne proteja sănătatea pe timpul verii, recomandă reprezentanţii furnizorului de profil Daikin România.

Verificarea periodică a unităţilor de aer condiţionat asigură o durată lungă de viaţă şI funcţionarea la calitate optimă a aerului furnizat.

“Deşi folosirea unui aparat de aer condiţionat nu poate cauza răceala, aceasta fiind contractată doar ca urmare a prezenţei unui virus, un aparat de aer condiţionat utilizat sau întreţinut în mod necorespunzător poate cauza simptome similare unei răceli sau chiar alergii”, potrivit companiei deţinute de grupul Daikin, înfiinţat în Japonia.

Pe lângă întreţinerea periodică, care presupune curăţirea componentelor interne ale aparatului de aer condiţionat şi preîntâmpină dezvoltarea mucegaiurilor sau a bacteriilor, trebuie evitată setarea aparatului de aer condiţionat la temperaturi prea joase.

Potrivit standardelor internaţionale, nu este recomandată setarea unui aparat de aer condiţionat sub 25 °C şi nici la o temperatură cu peste 6 °C sub cea de la exterior.

Temperaturile mai mici reduc umiditatea la interior, ceea ce determină uscarea membranelor din nas şi gât, iar acest lucru poate cauza simptome similare unei răceli.

În zilele caniculare, diferenţa poate creşte, dar nu peste 10 °C, pentru a evita efectul de şoc termic cauzat de diferenţele mari de temperatură atunci când este realizată trecerea de la un ambient rece la unul foarte cald şi invers.