Financial Times: Grecia trebuie salvată cu orice preţ de la colapsul economic, politic şi social

Autor: Ştefan Stan 28.06.2015
În ciuda deciziilor nesăbuite ale guvernului elen radical, în ciuda eşecurilor repetate ale clasei politice de a conduce ţara încă de la restabilirea democraţiei din 1974, în ciuda clientelismului şi a corupţiei care macină statul, în ciuda lăcomiei oligarhilor locali şi în ciuda incapacităţii creditorilor internaţionali de a vedea imaginea de ansamblu, Grecia trebuie salvată astăzi de la prăbuşirea politică, economică şi socială, scrie Financial Times. 
 
Fără un astfel de efort, care trebuie condus de UE, Grecia se va adânci tot mai tare în radicalism politic, mister economic, crimă organizată, migraţie incontrolabilă şi chiar răbzboi, fenomene ce caracterizează ansamblul de ţări de la Bosnia-Herţegovina în Balcani până la estul coastei Mediteranei, continuă FT.  
 
Este irelevant astăzi să atribuim cuiva anume vina pentru ceea ce se conturează a fi un default al Greciei şi o ieşire din zona euro. Ceasul nu se va opri în loc doar pentru că paternerii Greciei din zona euro au ajuns la capăt cu răbdarea. Grecia este în sud-estul Europei, iar stabilitatea zonei are o importanţă extrem de ridicată pentru Uniunea Europeană şi pentru NATO. 
 
Dacă planul A era să găsească o cale să evite problema şi să continue să susţină Grecia printr-un program care îi permitea păstrarea membralităţii zonei euro, iar dacă planul B (care este acum în implementare) este protejarea restului zonei euro de un Grexit, atunci este nevoie de un plan C, potrivit Financial Times. Planul C trebuie să cuprindă luarea imediată de măsuri pentru a preveni implozia economiei greceşti şi ţinerea în frâu a eventualelor repercusiuni politice de după negocierile eşuate. Un eventual plan C presupune demonstrarea grecilor de rând că aliaţii nu i-au lăsat la greu şi nu au abandonat ţara. 
 
Scopul unei integrări europene armonioase este acum sub o ameninţare mai gravă decât a fost vreodată, din cauza provocărilor migraţiei, stagnării economice, turbulenţelor venite din parte Rusiei, atitudinii britanicilor şi a proastei genstionări a crizei din zona euro.