Sechestru ANAF pe bunurile Petrolexportimport pentru creanţe fiscale de 110 mil. lei

Autor: Roxana Pricop 29.06.2015
Compania de comerţ Petrolexpor­timport (simbol bursier PEI) a anunţat vineri pe bursă că Agenţia Naţională de Ad­ministrare Fiscală a instituit se­chestru pe bunurile mobile şi imobile din patrimoniul său pentru creanţe fis­cale de 110,5 milioane de lei către Mi­nis­terul Fi­nanţ­elor atestate printr-un titlu exe­cu­toriu ce datează din anul 2006.

Investitorii în acţiunile PEI au reac­ţio­nat la informaţie, titlurile com­paniei ra­por­tând o scădere de peste 12% în şe­dinţa de vineri, 26 iunie, până la o co­taţie de 8,94 lei/titlu.

Potrivit raportului anual pe 2014 emis de companie, creanţele de 110,5 mi­l. lei reprezintă majorări pentru ne­pla­ta ratelor de capital şi a dobânzilor afe­rente acestora, precum şi pe­na­lităţi, pentru linia de finanţare acordată com­paniei de către Chase Manhattan Bank în anul 1997.

Compania însă nu a confirmat acest debit, potrivit aceluiaşi raport, argu­men­tând că în cadrul derulării „facilităţii” Petro­lexportimport a avut numai rolul de comisionar al Companiei Române de Petrol (actualmente SNP Petrom), care era beneficiarul ţiţeiului importat în baza acestui credit, în solidar cu rafină­riile prelucrătoare.

Acestea s-au angajat să facă plata în întregime şi la termen a costului creditului pentru ţiţeiul im­por­tat, precum şi să plătească necon­diţionat penalităţi, dobânzi şi daune în caz de neres­pec­tare a termenelor de plată.

Însă pe 23 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul for­mu­lat de Ministerul Fi­nan­ţelor, astfel că ANAF a impus sechestru pe bunurile Petro­lexportimport.

Impunerea sechestrului are loc în contextul în care Alexandru Popescu, cel care a preluat de la tatăl său afacerea Petrolex­portimport, a fost implicat în accidentul produs pe 13 iunie pe lacul Snagov şi care s-a soldat cu un mort şi cinci răniţi.