Băncile şi Bursa din Grecia nu se deschid luni. Încep să apară restricţii de capital

Autor: Ciprian Botea 28.06.2015

Băncile greceşti vor rămâne închise mâine pentru a evita un colaps financiar generat de retragerile din depozite după ce Banca Centrală Europeană a îngheţat nivelul finanţării de urgenţă acordată instituţiilor de credit de la Atena, a declarat Anthimos Thomopoulos, CEO al grupului Piraeus, citat de Bloomberg.

Decizia a fost luată de comitetul grec de stabilitate financiară, care s-a întrunit astăzi după amiază la Atena.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis astăzi să menţină la nivelul de săptămâna trecută finanţarea de urgenţă acordată băncilor greceşti, o decizie văzută ca o intenţie a instituţiei de a-şi proteja propriile fonduri în contextul în care statul elen se îndreaptă spre colaps financiar. Fondurile de urgenţăacordate băncilor de la Atena erau garantate cu titluri de stat emise de guvernul elen.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, declara anterior că în cazul închiderii băncilor greceşti luni subsidiarele locale ale acestora nu vor fi afectate, pentru că există acorduri de compensare cu băncile-mamă din Grecia. Pe piaţa locală activează patru bănci cu acţionariat elen - Alpha Bank, Bancpost, Piraues şi Banca Românească.

Băncile vor rămâne închise cel puţin până pe 5 iulie, când este programat referendumul prin care grecii îşi vor da sau nu acordul asupra planului de austeritate propus de creditorii internaţionali, au declarat surse bancare pentru cotidianul elen Kathimerini.