LIVE TEXT. Băncile din Grecia vor fi închise până pe 6 iulie şi retragerile de la bancomate vor fi limitate. Analist: Băncile cu acţionariat elen ar putea avea probleme, în ciuda declaraţiilor liniştitoare ale BNR. Majoritatea bancomatelor greceşti sunt goale, dar oamenii încă stau la cozi

Autori: Liviu Popescu , Radu Bostan , Sorin Pâslaru , Bogdan Alecu , Andreea Neferu 29.06.2015
19:18. Grecii vor să se întoarcă la drahmă, în speranţa că va reveni perioada de aur a ţării
 

Lucian Vanatoriu, un antreprenor roman aflat in concediu in Creta a discutat cu localnicii despre situatia in care se afla Grecia si i-a intrebat ce parere au despre referendum :

“Localnicii din Creta sunt linistit-resemnati. Au cel mai mic aflux de turisti din 2008, dar se asteapta sa creasca in urmatoarele doua luni. Restaurantele, mai ales cele care nu sunt langa hoteluri, sunt goale. In weekend, bancomtele au mers, dar nu erau alimentate. Azi dimineata nu functiona niciun ATM de la nici o banca. 

Grecii vor să se întoarcă la drahmă, în speranţa că va reveni perioada de aur a ţării
 
18:59. “A fost o zi liniştită la Bucureşti şi în majoritatea ţărilor. Există preocupare, dar nu îngrijorare”
 
Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, spune că astăzi a fost “o zi liniştită” pe piaţa bancară din România, fără niciun fel de problemă în legătură cu subsidiarele băncilor greceşti, în urma intensificării tensiunilor legate de Grecia.

“A fost o zi liniştită. Nu a fost niciun fel de problemă cu subsidiarele băncilor greceşti. Şi aşa a fost cam peste tot în Europa. A fost linişte peste tot”, a declarat Cinteză pentru ZF.

“A fost o zi liniştită la Bucureşti şi în majoritatea ţărilor. Există preocupare, dar nu îngrijorare”
 
 
 
16:43. Băncile din Grecia vor fi închise până pe 6 iulie şi retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă
 
Instituţiile bancare greceşti vor rămâne închise până la 6 iulie, a doua zi după un referendum organizat de guvernul condus de Alexis Tsipras şi retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi, a avertizat luni MAE.
 

Din acest motiv, autorităţile române atrag atenţia asupra unor posibile întârzieri ale tranzacţiilor bancare în cursul zilei de luni, 29 iunie şi îi atenţionează pe românii care vor să călătorească în Grecia în perioada următoare să aibă suficienţi bani în numerar.

Băncile din Grecia vor fi închise până pe 6 iulie şi retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă
 
16: 27. Angela Merkel avertizează că dacă "euro eşuează, Europa eşuează"
 
Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, luni, că trebuie găsit un compromis în cazul Greciei, în timp ce ieşirea tot mai probabilă a ţării din zona euro a generat panică pe pieţele internaţionale, relatează DPA, în pagina electronică.
 
"Dacă se pierde capacitatea de a se ajunge la un compromis, atunci Europa este pierdută, iar acesta este sensul unei afirmaţii pe care o fac deseori - «dacă euro eşuează, Europa eşuează»", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe a partidului la Berlin.
 
Cancelarul german Angela Merkel: Dacă "euro eşuează, Europa eşuează"
 
15:56. Marius Pandele, analist Prime Transaction: Băncile cu acţionariat elen ar putea avea probleme, în ciuda declaraţiilor liniştitoare ale BNR
 
În mod normal, România nu ar trebui să fie afectată în mod semnificativ de un faliment al Greciei, iar companiile listate la Bursă cu atât mai puţin, relaţiile comerciale directe ale acestora cu Grecia fiind nesemnificative. Băncile cu acţionariat grecesc ar putea avea probleme, în ciuda declaraţiilor liniştitoare ale BNR, însă este greu de estimat dacă efectul asupra băncilor listate (niciuna cu acţionariat grecesc) va fi unul negativ sau, dimpotrivă, vor apărea oportunităţi de majorare a cotelor de piaţă.
 
Marius Pandele, analist Prime Transaction: România nu ar trebui să fie afectată în mod semnificativ de un faliment al Greciei
 
 
15:11. Daniela Ropotă, analist financiar Intercapital Invest: În general, în situaţii de criză, investiţia în acţiuni devine mai mult o loterie, pentru că nu se mai aplică regulile fundamentale uzuale
 
În prezent, ne aflăm într-un moment de cotitură important şi nu avem cum să cunoaştem care va fi deznodământul. În general, în situaţii de criză investiţia în acţiuni devine mai mult o loterie, pentru că nu se mai aplică regulile fundamentale uzuale. Dacă ne uităm în anul 2008, toate acţiunile au avut deprecieri, indiferent de domeniul de activitate şi performanţele financiare avute, a declarat Daniela Ropotă, analist financiar la firma de brokeraj Intercapital Invest. 
 
Daniela Ropotă, analist financiar Intercapital Invest: În general, în situaţii de criză, investiţia în acţiuni devine mai mult o loterie, pentru că nu se mai aplică regulile fundamentale uzuale
 
 
14:41. Jurnalistă din Grecia: Majoritatea bancomatelor sunt goale, dar oamenii încă stau la cozi
 
Grecii s-au înghesuit în ultimele ore să-şi scoată banii de la bancomate, formând cozi în aproape toate zonele ţării, a spus pentru ZF Symela Touchtidou, jurnalistă din Grecia care lucrează pentru Euronews.

“Cea mai mare parte a bancomatelor sunt acum goale, dar chiar şi aşa, oamenii încă stau la cozi. În Salonic spre exemplu, sute de pensionari stau în jurul sucursalelor de bănci şi aşteaptă ca bancomatele să fie realimentate, astfel încât să îşi poată retrage cei 60 de euro pe care au dreptul să îi scoată din bănci zilnic”, afirmă Touchtidou.

Jurnalistă din Grecia: Majoritatea bancomatelor sunt goale, dar oamenii încă stau la cozi
 
14:33. Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei, cele mai mari scăderi din Europa de Est din cauza Greciei
 

Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro, transmite Bloomberg.

Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei.

Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei, cele mai mari scăderi din Europa de Est din cauza Greciei
 
14:23. CPBR: Operaţiunile cu băncile româneşti care au capital grecesc se desfăşoară normal, acestea având suficiente lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile
 
Operaţiunile cu băncile care au acţionari greci se desfăşoară normal şi ne aşteptăm ca acestea să-şi onoreze toate obligaţiile de plată, susţine Consiliul Patronatelor Bancare din România, entitate care, prin băncile mebre, reuneşte jumătate din totalitatea activelor bancare din sistem. 
 
CPBR: Operaţiunile cu băncile româneşti care au capital grecesc se desfăşoară normal, acestea având suficiente lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile
 
13:35. Christian Tour, proprietar al unui hotel din Grecia: Turismul nu este afectat cu nimic în acest moment. Singurii care au restricţii la retragerile de numerar din bănci sunt cetăţenii greci
 
Marius Pandel, CEO şi acţionar al Christian Tour, una dintre cele mai mari agenţii de turism din România, spune că turismul din Grecia nu este afectat în acest moment şi că restricţiile legate de retragerea de numerar din bănci vizează doar cetăţenii greci.

Christian Tour, companie fondată de Cristian Pandel, fratele lui Marius Pandel, a închiriat hotelul Momento din staţiunea Kassiopi pentru 18 ani de la o familie de greci şi a investit peste 500.000 de euro în reamenajarea şi renovarea unităţii, care are patru stele. Hotelul este operat prin intermediul entităţii fiscale Memento Kassiopi.

„Noi nu avem probleme, mai ales că având entitate juridică nu facem atât de multe plăţi cash, plătim prin bancă, iar plăţile prin bancă se desfăşoară normal. Turismul nu este afectat de ceea ce se întâmplă în Grecia, celelalte industrii sunt mai mult afectate. Cel puţin în insule nu se simte niciun fel de problemă”, a spus Marius Pandel.

Christian Tour, proprietar al unui hotel din Grecia: Turismul nu este afectat cu nimic în acest moment. Singurii care au restricţii la retragerile de numerar din bănci sunt cetăţenii greci

 
13:13. Adevărata faţă a crizei din Grecia: Vânzările de Mercedes-Benz au crescut, cele de Dacii au scăzut
 

Vânzările de maşini scumpe au continuat să crească în Grecia în primele cinci luni ale anului, potrivit statisticilor bestsellingcars.com, astfel încât mărci precum Mercedes-Benz, Audi, Volvo şi BMW au înregistrat creşteri puternice, de două cifre, în timp ce brandurile ce comercializează automobile accesibile, precum Dacia, au scăzut cu 29%. Mercedes-Benz a livrat 1.200 de maşini în primele cinci luni ale anului, cu aproape 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În total, în Grecia vânzările de maşini noi au crescut cu 22% în mai la aproape 9.100 de autoturisme noi înmatriculate, şi cu 16% în primele cinci luni ale anului, la peste 34.100 de maşini. Contrar crizei, cel mai bine vândut brand auto în mai a fost este Nissan, brand ce comercializează maşini cu preţuri medii de peste 15.000 de euro şi cunoscut datorită SUV-urilor sale. Marca niponă a livrat luna trecută 968 de maşini, în creştere cu 12 faţă de perioada similară a anului trecut.

Adevărata faţă a crizei din Grecia: Vânzările de Mercedes-Benz au crescut, cele de Dacii au scăzut

 
12:31. Ce ar trebui să aprobe sau să respingă grecii în referendumul care va stabili dacă Grecia va rămâne sau nu în zona euro
 
Comisia Europeană (CE) le-a cerut grecilor să rămână în zona euro şi le-a oferit un plan structurat pe zece capitole cu cerinţe de respectat pentru ca Grecia să primească asistenţă financiară de la creditorii internaţionali.
 
Lista nu reprezintă cerinţele finale ale CE deoarece negocierile cu Atena au fost suspendate după ce premierul Alexis Tsipras a anunţat vineri că va supune pretenţiile creditorilor unui referendum naţional, scrie Bloomberg.    
 
Vedeţi AICI planul
 
12:23 ​ING: Expirarea acordului de bailout nu va duce automat la default-ul Greciei
 

Grecia nu va intra tehnic în default în perioada rămasă până la referendum, nici ca o consecinţă a neplăţii datoriilor către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi nici ca o consecinţă a finalizării programului de bailout, evenimente care vor avea loc mâine. Cu toate acestea, se pune problema dacă guvernul elen va putea practic să plătească salariile bugetarilor şi pensiile la sfârşitul lunii, consideră analiştii ING într-un raport.

„Toate ţările din zona euro vor dori să ţină cât mai mult situaţia sub control, cel puţin până duminica viitoare. Declaraţiile venite din partea miniştrilor de finanţe europeni sugerează că uşile pentru noi negocieri în această săptămână sunt închise, dar nu încuiate”, spun analiştii ING în raport

​ING: Expirarea acordului de bailout nu va duce automat la default-ul Greciei
 
11:54. Surse dintr-o bancă elenă: de şase luni ne pregătim pentru un asemenea scenariu de urgenţă
 
Un angajat dintr-o bancă elenă a spus pentru Ziarul Financiar că banca sa este pregătită de şase luni cu scenarii care acoperă inclusiv situaţia în care Grecia ar ieşi din zona euro.
 
“Ne-am pregătit cu scenarii pentru orice situaţie. Băncile locale cu capital elen sunt bănci româneşti, sunt sub supravegherea BNR.  Lucrăm normal cu celelalte bănci locale”, a spus sursa citată.
Bursele europene au scăzut puternic, cu 4-5%, la începutul şedinţei de tranzacţionare,  însă  euro a scăzut cu doar 1% faţă de dolar, pentru că piaţa forex a crezut “mai puţin” în adoptarea de către Grecia a ultimului plan propus de creditorii internaţionali.
 
 
 
11:51. Acţiunile mai multor bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa, suspendate din cauza Greciei
 
Acţiunile mai multor bănci italiene, între care UniCredit şi Intesa Sanpaolo, au avut probleme la deschiderea tranzacţiilor, iar ulterior au fost suspendate, din cauza ordinelor numeroase de vânzare înregistrate pe fondul temerilor provocate de riscul de default al Greciei, transmite MarketWatch.

Ordinele de vânzare a acţiunilor italiene, în special în cazul companiilor din sectorul financiar, s-au acumulat încă înainte de deschiderea bursei.

În primă fază, numărul acestor ordine a fost atât de mare încât sistemul informatic al bursei nu le-a putut procesa, situaţie care apare de obicei la apariţia unor informaţii care provoacă vânzarea unor titluri.

La începutul tranzacţiilor, preţurile de deschidere ale acţiunilor băncilor italiene erau în declin cu 8%-10%.

Acţiunile mai multor bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa, suspendate din cauza Greciei

11:00. Prima zi din cea mai grea săptămână pentru Grecia: cum evoluează cursul de schimb 

Euro s-a apropiat de pragul de 4,5 lei pe piaţa interbancară în această dimineaţă, în condiţiile în care BNR anunţase vineri o paritate de 4,45 de lei. Situaţia tot mai tensionată de pe pieţele internaţionale generată de criza grecească influenţează cursul de schimb.

„Leul ar trebui să se tranzacţioneze astăzi şi în această săptămână sub presiuni puternice de depreciere şi să meargă spre limita superioară a intervalului de stabilitate al BNR de 4,38-4,52 lei”, scriu analiştii ING într-un raport.

Pe piaţa interbancară, dolarul american a depăşit pragul de 4 lei. Vineri, BNR anunţase un curs de 3,97 de lei.

„Cu toate acestea, vedem un ponteţial limitat pentru mişcări peste 4,5 lei pentru un euro din cauza posibilelor intervenţii ale BNR. Urmează o perioadă cu incertitudini majore, deoarece se consideră că votul popular va stabili dacă Grecia va rămâne sau nu în zona euro”, mai spun analiştii ING.

10:32. Bursele europene intră în "săptămâna roşie"
 
Principalele burse europene au deschis şedinţa de luni în scădere puternică, cu corecţii de 3-4%, în contextul aşteptărilor privind intrarea Greciei în default.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt şi CAC40, reperul bursei din Paris, erau amândouă în scădere cu 4% luni dimineaţă, în timp ce la Londra, indicele FTSE100 era pe minus cu 2,1%.

În Europa Centrală, indicele WIG30 al pieţei din Varşovia, cea mai mare din regiune, scădea cu 3,2%, iar ATX al bursei de al Viena se prăbuşise cu 4,8%.

Pe Bursa de la Bucureşti, indicele-cheie BET scădea cu 2%, cu corecţii de până la 3% pe Fondul Proprietatea (FP), Transelectrica (TEL) şi Electrica (EL).

Bursa din Atena este închisă, probabil toată săptămâna.

Bursele europene intră în "săptămâna roşie"

10:46. Jean-Claude Juncker va face luni noi propuneri de reformă pentru Grecia. ”Suntem la câţiva centimetri de un acord"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face luni noi propuneri de reformă pentru Grecia, la Bruxelles, în încercarea de a evita intrarea ţării în incapacitate de plată, a declarat comisarul pentru Economie şi Afaceri Financiare, Pierre Moscovici, relatează MarketWatch.
Moscovici a afirmat la un post de radio francez că Executivul UE vrea redeschiderea negocierilor cu autorităţile de la Atena, că există spaţiu de negociere, iar părţile sunt "la câţiva centimetri de un acord".

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat duminică seara că băncile din Grecia vor rămâne închise până pe 6 iulie, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei.

10:30. Marinarii greci amână până după referendum greva de avertisment prevăzută marţi

Feriboturile urmează să circule normal marţi, anunţă marinarii greci, care au decis să anuleze o grevă de avertisment prevăzută anterior, invocând ultimele evoluţii politice şi economice din ţară, relatează ziarul Ekathimerini în pagina electronică.

Sindicatul Federaţia Navală Panelenă (PNO) a convocat greva pentru marţi, acuzând nerespectarea unor prevederi ale contractului colectiv de muncă de către unele firme.

Greva urmează să fie reprogramată, a anunţat PNO duminică, precizând că a luat această decizie pentru ca pasagerii să poată călători înaintea referendumului cu privire la propunerile avansate de către creditorii ţării.

8:16. MAE recomandă românilor care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în eventualitatea unor întreruperi ale activităţilor bancare în această ţară. În acelaşi timp, ministerul atenţionează asupra duratelor mari de aşteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.

"Ambasada României la Atena şi Consulatul General de la Salonic împreună cu Centrala MAE monitorizează îndeaproape evoluţiile, inclusiv din perspectiva unor eventuale repercusiuni asupra serviciilor turistice în actualul context economic din Grecia", mai transmite MAE într-un comunicat.