Top 20 cei mai mari exportatori în Grecia: de la carburanţi şi lapte, la lemn, cereale şi fier vechi

Autor: Dana Ciriperu 29.06.2015

Rompetrol Rafinare, Mittal Galaţi şi Fabrica de Lapte Braşov a grupului grec Tyras sunt cei mai mari trei exportatori români în Grecia, arată datele furnizate de INS, care însă nu precizează valoarea exporturilor pe fiecare companie în parte.

România a avut anul trecut exporturi de 738 milioane de euro în Grecia, respectiv 1,4% din totalul exporturilor realizate de companiile înregistrate în România. Grecia este al 18 partener de export al României după valoarea acestui indicator.

Topul celor mai mari 20 de exportatori pe piaţa din Grecia arată că fabricile din România exportă produse lactate (Fabrica de lapte Braşov), ţigări (British American Tobacco), detergenţi (Unilever), croissante (Chipita), dar şi cabluri (ICME Ecab – companie cu capital majoritar elen) sau produse metalurgice.

Doi traderi de cereale sunt prezenţi în top 20 export în Grecia (Cargill şi Glencore), dar şi doi jucători din industria lemnului (Kronospan şi Egger).

Doar trei dintre cei mai mari 20 de exportatori au capital majoritar grecesc (Fabrica de Lapte Braşov, ICME Ecab şi Chipita România), în condiţiile în care Grecia este al şaselea mare investitor în companiile româneşti după Olanda, Austria, Germania, Franţa sau Cipru, dar înaintea Italiei şi Spaniei. La finalul lui aprilie, soldul capitalului social al acţionarilor greci în companiile din România era de 1,74 mld. euro, arată datele de la Registrul Comerţului.