Preşedintele Comisiei Europene cere grecilor un vot masiv în favoarea programului de salvare la referendum

Autor: Anca Dumitrescu 29.06.2015

Juncker a spus că Guvernul Greciei i-a făcut pe oameni să îşi formeze o imagine greşită despre discuţiile de vineri, el insistând că grecii merită să ştie adevărul despre propunerile de reformă făcute de creditori săptămâna trecută.

Preşedintele Comisiei Europene a recunoscut că nu a fost informat despre decizia lui Tsipras de organizare a referendumului şi a fost dezamăgit.

Juncker a cerut grecilor să voteze "da" la referendum.

"Votul ar fi un semnal pozitiv pentru Grecia şi alte state din zona euro, că Grecia vrea să rămână cu celelalte state din zona euro şi în Uniunea Europeană".

Un vot negativ ar însemna pe de altă parte un "nu" pentru Europa, a răspuns Juncker unei întrebări din partea unui jurnalist.

"De partea noastră uşa este încă deschisă", a subliniat Juncker, cu doar o zi înainte expirării programului de salvare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia ar trebui să mai primească 7,2 miliarde de euro. Guvernul elen trebuie să plătească marţi FMI o datorie de 1,6 miliarde de euro, dar nu dispune de fondurile necesare.

Autorităţile de la Atena au anunţat că băncile vor fi închise toată săptămâna şi au introdus controlul capitalului, pentru a preveni retragerile masive de fonduri.

Bursa de la Atena a fost închisă luni.

Juncker a arătat în mod clar că politicile autorităţilor elene din ultimele câteva zile "nu reprezintă o atitudine demnă de naţionea greacă".

El i-a criticat pe oficialii eleni pentru că au întrerupt în mod neaşteptat negocierile vineri noaptea.

"Grecii trebuie să ştie toate elementele discuţiilor care au avut loc de atâta timp", a spus şeful CE, adăugând că reformele propuse de creditori sunt solicitante dar corecte.

Juncker a subliniat că, în pofida declaraţiilor din presă, programul de reforme nu include tăieri de pensii, el reiterând că în schimb sunt prevăzute reduceri ale cheltuielilor din domeniul apărării.

"Programul aduce mai multă corectitudine socială, mai multă creştere şi mai multă transparenţă în administraţia publică", a explicat oficialul.

Alte măsuri sunt reducerea facilităţilor fiscale pentru proprietarii de nave, eforturi mai mari de combatere a corupţiei şi întărirea independenţei administraţiei fiscale.

"Cred că creşterea economică poate reveni foarte curând, după ce va exista un acord", a mai spus Juncker.