“A fost o zi liniştită la Bucureşti şi în majoritatea ţărilor. Există preocupare, dar nu îngrijorare”

Autor: Claudia Medrega 29.06.2015

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, spune că astăzi a fost “o zi liniştită” pe piaţa bancară din România, fără niciun fel de problemă în legătură cu subsidiarele băncilor greceşti, în urma intensificării tensiunilor legate de Grecia.

“A fost o zi liniştită. Nu a fost niciun fel de problemă cu subsidiarele băncilor greceşti. Şi aşa a fost cam peste tot în Europa. A fost linişte peste tot”, a declarat Cinteză pentru ZF.

Astăzi a fost convocată o şedinţă a Board-ului Autorităţii Bancare Europene, derulată prin telefon, în cadrul căreia reprezentanţii băncilor centrale au analizat situaţia din Grecia şi au avut loc consultări, a mai spus Cinteză.

Băncile din Grecia au fost închise astăzi pentru a evita un colaps financiar generat de retragerile din depozite după ce Banca Centrală Europeană a îngheţat nivelul finanţării de urgenţă acordată instituţiilor de credit de la Atena la nivelul de săptămâna trecută.

Pe piaţa locală activează patru bănci cu acţionariat elen - Alpha Bank, Bancpost, Piraues şi Banca Românească, care deţin o felie de 12% din totalul activelor din sistemul bancar.

“Există preocupare, dar nu îngrijorare. Deponenţii trebuie să fie calmi şi să nu greşească ca în trecut. Subsidiarele băncilor greceşti stau foarte bine şi în caz de necesitate vor fi susţinute de BNR”.

Băncile cu acţionariat elen sunt bine capitalizate şi pot face faţă unor eventuale valuri de retrageri de numerar. Solvabilitatea medie a celor patru bănci este de peste 17%, iar acestea au portofolii importante de titluri de stat, ceea ce le permite inclusiv să aibă acces la fonduri de urgenţă de la banca centrală, potrivit declaraţiilor anterioare ale şefului Supravegherii.

Pe piaţa locală, băncile greceşti administrează active de peste 40 mld. lei şi au depozite atrase de la populaţie şi companii de 24 mld. lei.