Cristian Socol, consilierul premierului, schimbat de la IOR Bucureşti după o lună

Autor: Radu Bostan 01.07.2015

Cristian Socol, consilierul economic al premierului Ponta, a fost revocat din Con­siliul de Administraţie al produ­că­to­­rului de echipamente optice IOR Bu­cu­reşti (simbol bursier IORB), controlat de Mi­nisterul Economiei, după doar o lună de la numire.

Socol declarase în luna mai, pentru ZF, că poziţia în IOR i-a fost propusă cu scopul de a îmbunătăţi guvernanţa corporativă a companiilor de stat. El face parte din Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării - Salrom. În 2014 el a încasat, în calitate de preşedinte al Fondului de Contragarantare, o indemnizaţie brută lunară de 13.000 de lei. Odată cu Socol, din boardul IOR a fost revocat şi Cătălin Niţu, director în cadrul Ministerului Economiei până în luna iunie 2015. Ei vor fi înlocuiţi cu Anca Alexan­drescu, consilier al premie­rului, şi Simona Mihai, referent superior în direcţia de ţiţei şi gaze a aceluiaşi minister.

IOR se aşteaptă ca veniturile să-i ră­mâ­nă constante la 21 mil. lei anul acesta, iar pro­­fitul net să crească la 103.000 lei, de la re­zultatul de 7.000 de lei con­sem­nat în 2014. Afa­cerile companiei bu­cu­reş­te­ne depind par­ţial de comenzile venite in­di­rect din sec­to­rul de apărare, pentru care fa­bri­că echi­pa­mente de ochire (lunete). IOR speră să mărească vânzările de astfel de pro­duse, în­glo­bate în armele fabricate de com­pania de stat Romarm. IOR are o capitalizare de 18,6 mil. lei. Mi­nisterul Economiei deţine 86% din ac­ţi­uni.