Raiffeisen are credite în franci de 380 mil. €. 16% sunt neperformante

Autor: Ciprian Botea 02.07.2015
Raiffeisen, un jucător de top cinci din sistemul bancar, avea la finalul lunii martie credite în franci elveţieni de echi­valentul a 379 milioane de euro (peste 400 mil. franci), iar rata de neperformanţă ajungea la 16%, potrivit datelor din raportul trimestrial publicat de grupul austriac Raiffeisen.

Creditele în franci elveţieni reprezentau practic 9% din stocul total de finanţări raportat de austrieci pe piaţa locală la finalul lunii martie, de echivalentul a 4,4 mld. euro.

Rata de neperformanţă pe credite în franci elveţieni este de două ori peste rata de neperformanţă la nivelul întregului portofoliu publicată de bancă la finalul anului trecut (7,5%). Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante în franci era de 74% în luna martie.

La nivelul sistemului bancar, stocul de credite în franci elveţieni depăşeşte 2,2 mld. euro, astfel că Raiffeisen are o cotă de piaţă de circa 17%. Creditele în franci - au dat dureri de cap bancherilor după ce moneda elveţiană şi-a dublat valoarea în criză, iar mulţi clienţi nu au mai putut să-şi achite datoriile.

Creditele în franci au fost promovate de mai multe bănci în perioada de boom economic datorită dobânzilor foarte mici.

Rata de neperformanţă a urcat însă în criză la 60% în cazul firmelor şi 20% în cazul persoanelor fizice.