Isărescu despre criza grecească: Sperăm să prevaleze raţiunea, dar putem să acţionăm şi cu instrumente de calmare

Autori: Raluca Ghinea , Claudia Medrega 02.07.2015

Băncile locale cu capital grecesc sunt sigure şi bine capitalizate, ceea ce le-ar permite gestionarea unor evo­luţii nefavorabile, iar în caz de momente emo­ţionale singurii care pierd - timp, dobânda şi comisioanele de retragere - sunt deponen­ţii, a declarat ieri guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu.

„Eventualele măsuri ale auto­rităţilor elene de restricţie a mişcărilor de capital nu se aplică băncilor din România şi nici mă­surile de limitare de retragere de numerar. În cazul în care emoţia e predominantă, şi nu înţelepciunea şi raţiunea, putem să acţionăm şi cu instrumente de calmare“, a dat asigu­rări Isărescu la briefingul de presă care a urmat şedinţei de politică monetară.

Consiliul de administraţie al BNR a decis ieri să menţină atât dobânda-cheie, cât şi ratele rezervelor minime obligatorii, în acord cu estimările analiştilor.

Tensiunile legate de situaţia din Grecia, accentuarea fluctuaţiilor cursu­lui de schimb al leului, incertitudinile privind acordurile României cu instituţiile internaţionale şi divergenţa conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume au determinat BNR să reconsidere prudent ciclul politicii monetare.

BNR redusese de nouă ori dobânda de politică monetară în 2014 şi 2015. Dobânda-cheie se află acum la un minim istoric de 1,75% pe an.