Afacerile din construcţii ale lui Umbrărescu au scăzut cu peste o treime

Autor: Andreea Neferu 02.07.2015

Companiile de construcţii Spedition UMB şi Tehno­strade, controlate de omul de afaceri băcăuan Dorinel Um­bră­rescu, au încheiat anul 2014 cu afaceri cumulate de 529 mil. lei, în scădere cu 35% faţă de anul anterior.

În acelaşi timp, profiturile nete totale ale celor doi constructori au înregistrat un declin de 66%, până la 45 mil. lei, arată datele de la Finanţe.

Rezultatele de anul trecut ale firmelor lui Umbrărescu au atins minimul anilor de după criză, în contextul în care în ultimii ani acestea reuşeau să fie fruntaşe în ierarhia celor mai mari constructori de pe plan local. În 2009 cele două companii ajun­geau la afaceri cumulate de aproape 1,6 mld. lei, în timp ce câştigurile se ridicau la peste 360 mil. lei, adică o marjă de profit netă de 23%. În 2014, marja medie de profit a Spedition UMB şi Tehnostrade a fost mult mai mică, de sub 9%, arată calculele ZF.

Declinul businessurilor din construcţii ale lui Umbră­rescu a venit în contextul unei pieţe a construcţiilor din ce în ce mai letargică, în care contractele publice, principalele pro­iecte din portofoliul celor doi constructori, au fost din ce în ce mai puţine. Umbrărescu, care s-a implicat recent şi în sectorul bancar, lansând pe piaţă Banca Română de Credite şi Investiţii, nu a răspuns până la închiderea ediţiei la solicitarea ZF privind elementele care au influenţat rezultatele financiare din construcţii în 2014.