Unde s-au dus atâţia bani? În Grecia au intrat în 35 de ani 450 mld. €, dar nu poate să plătească 1,6 mld. € către FMI

Autor: Bogdan Cojocaru 02.07.2015

Grecia a primit începând cu 1980 fonduri europene de 200 mld. euro, iar după criză 250 mld. euro din bailout-ul de la zona euro şi FMI.



Cele 450 miliarde de euro primite de Grecia în ultimii 35 de ani de la UE şi Fondul Monetar Inter­na­ţional reprezin­tă de aproape două ori şi jumătate PIB-ul de acum al ţării, dar cu toate acestea Atena nu este capabilă să plă­tească 1,6 miliarde de euro către FMI.

Grecia a devenit astfel prima ţară din lumea dezvoltată care a intrat în default faţă de FMI.

Unde s-au dus atâţia bani? În ceea ce priveşte fondurile primite de la Uni­­­unea Europeană, planificarea proas­tă, managementul defectuos şi frauda, încurajată de lipsa de supraveghere din partea autorităţilor, au limitat be­neficiile pentru eco­nomie.

Notorii în Grecia sunt poveştile cu fermierii din regiunile sărace care şi-au luat maşini de lux din fondurile europene des­ti­nate dezvoltării agriculturii.

Auto­ri­tă­ţile nu au făcut niciun efort mai serios pentru a verifica modul în care fondu­rile europene au fost gestionate în ultimele decenii.

Şi unde s-au dus banii de bailout? Mai puţin de 10% din bani au fost folosiţi de guvern pentru reformarea eco­nomiei şi pentru protejarea socie­tăţii.

Spre deosebire de cele mai multe ţări europene, care au permis deficitului bugetar să se „umfle“ semnificativ pen­tru a-i proteja pe pensionari şi pe cei care primesc ajutoare sociale, Grecia a  fost forţată să reducă deficitul, adică cheltuielile, cu impact ime­diat asupra pen­siilor şi salariului minim. Cea mai mare parte a banilor s-a dus la băncile străine, nume mari din Europa şi Statele Unite, care au îm­pru­­­mutat Grecia înainte de criză.

Peste 48 mld. euro au fost fo­losite pentru salvarea băncilor gre­ceşti, forţate să înghită pierderi, ceea ce le-a slăbit capacitatea de a se proteja pe sine şi de a-i proteja pe deponenţi.

Alte 140 de miliarde de euro au fost cheltuite pe plata datoriilor şi do­bân­zilor originale.