Surpriza Fiscului: Încasările din TVA au fost mai mari în iunie decât în mai, în ciuda reducerii taxei la alimente

Autor: Iulian Anghel 03.07.2015

Încasările din TVA în iunie, prima lună de aplicare a cotei reduse de 9% la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică, sunt peste cele din mai când cota la alimente era standard, de 24%.

Potrivit datelor oferite ieri de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), încasările din TVA au fost în primele şase luni din an de 29,2 miliarde de lei – 24,1 mld. lei în primele cinci luni – ceea ce înseamnă că, în iunie, au intrat în buget din taxa pe valoare adăugată 5,1 miliarde de lei, faţă de 4,4 miliarde de lei în luna mai.

Încasările din iunie sunt superioare şi mediei aritmetice lunare de încasări în primele cinci luni din an (4,8 mld. lei). Din datele Fiscului mai rezultă că încasările din TVA, la şase luni, au crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 18,3%, în vreme ce creşterea din luna mai (când nu exista cota redusă de 9%) a fost de plus 17,5%.

Fiscul a publicat ieri o serie de date semestriale din care rezultă că, în S1, veniturile la buget au crescut cu 4,8% faţă de program şi cu 8% faţă de S1 2014, ceea ce înseamnă un plus de 4,3 miliarde de lei faţă de program şi de 7,8 mld lei, faţă de anul trecut. La cinci luni, veniturile crescuseră cu 11% an/an, iar cheltuielile cu doar 1,4%, rezultând un excedent de 6,3 mld. lei (0,9% din PIB).

Nu există date despre structura cheltuielilor la şase luni, prin urmare nu se poate spune dacă excedentul a crescut sau s-a redus.

Efortul bugetar estimat de guvern pentru susţinerea reducerii TVA la alimente la 9% este de 2,5 miliarde de lei pentru 2015.

Majorarea de venituri s-a petrecut, spune Fiscul, în ciuda unor măsuri de contracţie a veniturilor, rezultat al reducerii, în toamna trecută, a CAS cu cinci puncte, a măsurii scutirii pe profitul reinvestit şi a reducerii taxei pe stâlp de la 1,5% la 1%. În primele trei luni din an, veniturile bugetului consolidat crescuseră cu 6% faţă de program şi cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut.

ANAF a anunţat ieri că a realizat în primul semestru venituri bugetare consolidate de 96 mld. lei, creşterea cea mai importantă realizându-se pe zona de venituri fiscale. Prin urmare, la bugetul de stat s-au înregistrat încasări mai mari cu 13,5% faţă de primul semestru al anului trecut (+7,8 mld. lei), ajungând la 67 miliarde de lei, (+6,5% peste program).

Din aceste venituri, 6,8 miliarde de lei au fost încasate la impozitul pe profit, adică un plus de 12,2% an/an şi de 7,6% faţă de program. Impozitul pe venit a adus bugetului 12,9 miliarde de lei, în creştere cu 14,2% faţă de 6 luni 2014 şi cu 4% peste program.

Veniturile din accize s-au încadrat în programul estimat, cu circa 12 miliarde de lei, fiind mai mari cu un miliard de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care accizele au fost în creştere cu 9,3% an/an.