Trei fonduri străine de investiţii cumpără „puncte“ la fondul imobiliar naţional de 11 mld. euro

Autor: Roxana Pricop 03.07.2015

Horia Simu, supranumit şi bancher al cuprului şi cesionarul care a încasat cele mai mari despă­gu­biri de la ANRP, a fost per­cheziţionat ieri de procurorii Di­recţiei Naţionale Anticorupţie pentru un dosar din 2006, potrivit unor surse citate de Mediafax. În acest timp, pe piaţa gri, persoane influente acu­mu­lează puncte de despăgubiri pe care le vând apoi către trei fonduri străine de in­vestiţii, care acţionează după modelul fon­dului Elliott la Fondul Pro­prietatea, potrivit informaţiilor obţinute de ZF.

De anul viitor, punctele vor putea fi folosite pentru a cumpăra păduri şi terenuri agricole pe care statul le va vărsa în fondul imobiliar naţional. Este necesar ca în cazul noii bule speculative care s-a creat odată cu apariţia Legii 165/2013 autorităţile să ia măsuri urgente şi să nu aştepte zece ani pentru a verifica faptele care se produc acum.

Ziarul Financiar a scris încă din 2010 despre gravele nereguli din pro­ce­dura de despăgubire de la Auto­ritatea Na­ţională pentru Res­tituirea Pro­prie­tăţilor (ANRP), descriind pro­cedeul prin care anumite dosare „săreau peste rând“ şi primeau rezol­vare la ANRP graţie funcţionarilor corupţi, despre supraevaluările dosa­relor şi despre cum persoane cu in­fluenţe politice şi nu foştii proprietari de drept erau prin­cipalii beneficiari ai legilor de re­tro­ce­dare. Însă de abia recent organele de anchetă ale statului (DNA) au început să ancheteze neregulile şi persoanele implicate în ceea ce a fost cea mai mare afacere a ultimului deceniu.