Preţul energiei a revenit pe minus după creşterile din T1

Autor: Roxana Petrescu 06.07.2015

Aprilie şi mai au adus din nou o corecţie a preţului la energie pe piaţa spot, barometrul pieţei de energie, după ce în primele trei luni ale anului preţul mediu reuşise să depăşească nivelul din primul trimestru al anului trecut în urma unei uşoare creşteri a consumului de circa 1,7%.

Menţinerea preţului la energie la un nivel scăzut poate determina un comportament mai precaut din partea producătorilor sau a distri­buitorilor, lucru care poate însemna şi investiţii mai mici şi deci o cerere mai mică pentru furnizorii de echipamente şi servicii pentru domeniul ener­getic.

Potrivit celor mai re­cente date publicate de bursa de energie OPCOM, în luna aprilie pre­ţul energiei a suferit o co­recţie majoră şi a pier­dut 10 euro din valoarea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în aprilie preţul mediu de tranzacţionare a fost de 26 de euro/MWh faţă de 36 de euro anul trecut. Scăderea a continuat şi în luna mai, astfel că energia s-a tranzacţionat la un preţ mediu de 27,5 euro/MWh faţă de 29,2 euro/MWh faţă de perioadă similară a anului trecut.

Chiar dacă şi anul trecut şi prima parte a anului au adus o uşoară redresare a consumului de energie, acest lucru nu s-a văzut mai departe în preţuri.

În 2008, de exemplu, în cel mai bun an pentru economia locală, preţul mediu spot al energiei a fost de 51,2 euro pe megawatt-oră.