„Furnicile“ din spatele giganţilor: companii de peste 2 mld. euro răscolesc pământul şi întind cabluri de energie pentru un sector de 30 de miliarde de euro

Autor: Roxana Petrescu 06.07.2015

Cei mai mari 30 de furnizori de echipamente şi servicii pentru industria energetică rulează un business de circa 2,3 miliarde de euro, fiind direct dependenţi de evoluţia unui sector de 30 de miliarde de euro.

Cu barilul de petrol care nu găseşte puterea să revină la nivelul record de anul trecut, cu un consum de energie care bifează creş­teri anemice şi cu cel de gaze care de cinci ani scade încontinuu, anul 2015 aduce puţine motive de bucurie pentru „furnicile“ care stau în spatele celor din mari din sectorul energetic.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, anul trecut cele mai mari companii care livrează servicii şi echi­pamente pentru sectorul energetic au rulat circa 10 miliarde de lei (peste 2,3 mi­liarde de euro), în scădere cu 8% faţă de 2013, în fabricile din acest domeniu lucrând circa 20.000 de oameni.

 

Supremaţia americană

Topul este dominat de companiile care activează în sfera echipamentelor şi servicilor pentru industria petrolieră, americanii de la Cameron fiind de altfel cel mai mare business din acest sector. Americanii de la Cameron au făcut un pariu important pe România, deschi­zând la finalul lui 2009 o fabrică de utilaj petrolier, la Ploieşti, în urma unei investiţii de 80 de milioane de dolari. Dacă în 2009 Cameron avea în România un bu­si­ness de 386 de mi­lioane de lei, în 2013, ultimul an pentru care sunt dis­ponibile informaţii la Mi­nisterul Fi­nanţelor, compania depăşise pragul de un miliard de lei. Mai mult, marja la care lu­crează americanii la Ploieşti este de aproape 20%, un nivel rar întâlnit în această industrie.