Tsipras a discutat la telefon cu Putin despre "continuarea cooperării ruso-greceşti"

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 06.07.2015

Cei doi lideri au discutat despre rezultatul referendumului de duminică din Grecia şi despre "o serie de probleme privind continuarea dezvoltării cooperării ruso-greceşti", a anunţat Kremlinul.

În convorbirea cu Tsipras, Putin şi-a "exprimat susţinerea faţă de poporul grec în vederea depăşirii dificultăţilor cu care se confruntă ţara", potrivit preşedinţiei ruse.

Şeful celei de a doua cea mai mare bancă de stat din Rusia, VTB, a declarat în weekend că Rusia ar putea fi interesată să achiziţioneze active greceşti, în cazul în care acestea ar urma să fie privatizate.

Andrei Kostin a precizat că Moscova ar putea să fie interesată de porturi, aeroporturi, căi ferate sau companii din sectorul energetic

Însă este puţin probabil ca Rusia să acorde Greciei împrumuturi, a subliniat şefuil VTB.

Pe de altă parte, Tsipras a discutat luni, la telefon, cu preşedintele Băncii centrale Europene (BCE) Mario Draghi, potrivit unor surse guvernamentale elene citat de ziarul francez Le Figaro.

De asemenea, şeful statului grec, Prokopis Pavlopoulos a discutat la telefon, luni înainte de prânz, cu preşedintele François Hollande.

Aceste discuţii au avut loc în timpul unei pauze a reuniunii liderilor tuturor partidelor greceşti, convocaţi de către Alexis Tsipras, sub egida preşedintelui Pavlopoulos.

Tsipras a discutat deja la telefon cu Hollande, duminică seara, după anunţarea victoriei taberei "nu" în referendumul prin care grecii au respins un plan european de salvare a ţării.