Banca Naţională face verificări privind respectarea procedurii în cazul suspendării tranzacţiilor valutarea online de către BCR în weekend

Autor: Raluca Ghinea 06.07.2015

Banca Naţională a verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri al BCR a funcţionat normal pe parcursul weekendului trecut după ce banca a suspendat timp de două zile operaţiunile de schimb valutar efectuate prin internet banking pentru a evita posibile volatilităţi ale cursului în urma referendumului din Grecia.

"Am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri a fost funcţional în weekend şi a reieşit că tranzacţiile valutare cu carduri au fost posibile. Era important ca tranzacţiile cu cardurile să nu fie întrerupte. Aşadar, nu a fost o ancheta, ci am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu cardul a fost operaţional", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

El a arătat că nu este nimic de făcut în plus în acest sens. În ceea ce priveşte suspendarea operaţiunilor valutare online, Suciu a punctat că vor fi probabil făcute verificări dacă banca a respectat procedura.

BCR nu a anunţat în prealabil suspendarea operaţiunilor valutare online, motivând că ponderea acestora este redusă în mod obişnuit în timpul weekend-ului.

"Tranzacţiile de schimb valutar prin intermediul aplicaţiei de internet banking funcţionează la parametri normali începând cu ora 09:00 în această dimineaţă. Acestea au fost suspendate în weekend-ul 4-5 iulie pentru a proteja clienţii de eventuale fluctuaţii de curs valutar", a declarat Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

Cursul oficial anunţat luni de BNR a fost de 4,4854 lei pentru un euro, de la 4,4819 lei/euro vineri.

Stanimir a precizat că sistemul de carduri a funcţionat normal, inclusiv pentru plăţi în lei şi valută în străinătate şi în Grecia. În weekend-ul 4-5 iulie, posesorii de carduri BCR au efectuat 81.000 de tranzacţii la nivel internaţional, dintre care 185 au fost realizate în Grecia.