Dana Demetrian, BCR: Creditarea trebuie să meargă spre zona de investiţii şi creşterea productivităţii

Autor: Cristina Bellu 07.07.2015

Creditarea a marcat o evoluţie po­ziti­vă anul acesta din punctul de vedere al pro­duc­ţiei noi şi al stocului total, dar este foarte im­portant ca banii să ajungă în zona de in­ves­tiţii şi să contribuie la creşterea produc­ti­­vi­­tăţii, consideră Dana Demetrian, vice­pre­şe­dinte retail şi private banking în cadrul BCR.

„Trebuie să privim eşalonat ceea ce s-a întâmplat în evoluţia pieţei de retail. Putem spune că 2015 marchează o evoluţie pozitivă. Din martie încoace se constată că pro­ducţia nouă de credite atinge încet pro­duc­ţia nouă din 2008. Este important ca aceste credite să meargă spre zona de in­ves­tiţii şi spre creşterea productivităţii. Aceasta este lecţia anului 2015”.

Volumul creditelor acordate de BCR a crescut cu 17% în primul se­mes­tru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Com­po­nenta de refinanţare reprezintă circa 32% din producţia nouă în cazul BCR, faţă de 25% la nivelul pieţei. „Vorbim despre o creştere şi despre un program strategic de conso­lida­re a tot ceea ce înseamnă expunerea clienţilor persoane fizice.” Bancherii au re­dus treptat dobânzile la creditele de con­sum în ultimii ani, iar dobânzile efective au ajuns chiar şi la o singură cifră în anumite cazuri. „Este important de ştiut că volatilitatea şi riscul pe cre­ditul de consum rămân, chiar dacă riscul a scăzut considerabil în ultimul an.”