Incertitudinea continuă. Decizia este la Banca Centrală Europeană. Cursul leu/euro a rămas nemişcat. Fie că rămâne sau nu în zona euro, pentru Grecia suferinţa continuă

Ziarul Financiar 07.07.2015

Pieţele financiare evoluează ca şi cum au asimilat şocul unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro.



Situaţia economică a grecilor rămâne precară, iar analiştii români spun că scenariul principal este cel al ieşirii Greciei din zona euro, în condiţiile în care populaţia pare că nu a înţeles consecinţele votului de la referendumul de duminică. Singura ieşire din această problemă este un eventual acord al statelor europene din următoarele zile pentru salvarea Greciei., afirmă analiştii.

„Cred că în acest moment Syriza are un mandat mai puternic, ceea ce-i va da mai multă forţă în negocierile cu creditorii. Părerea mea este că suntem departe de Grexit şi se va ajunge la o înţelegere până la urmă, pentru că semnalele sunt că fiecare dintre cele două părţi este dispusă să cedeze“, a afirmat Laurian Lungu, analist economic. El a menţionat că referendumul a adus partidului Syriza un mandat mai puternic, ceea ce-i va da mai multă forţă în negocierile cu creditorii.

„Părerea mea este că suntem departe de Grexit şi se va ajunge la o înţelegere până la urmă, pentru că semnalele sunt că fiecare dintre cele două părţi este dispusă să cedeze.“

Analistul financiar Aurelian Dochia spune că va urma o perioadă de suferinţă, fie că vor rămâne în Uniunea Europeană, fie că vor ieşi din zona euro. Important este sprijinul extern de care se vor bucura în continuare.

În România, referendumul grecesc a produs mişcări importante pe rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani, care a crescut cu 6,9%, la 4,18% (avans cu 15,7% de la începutul anului). Ministerul de Finanţe a respins ieri ofertele băncilor la o licitaţie cu titluri de stat pe şase ani pentru a doua oară în ultima lună, considerând randamentele solicitate de investitori ca fiind prea ridicate.

Leul s-a depreciat uşor în faţa principalelor trei valute (euro, dolar american şi franc elveţian).