Angajaţii din explorarea petrolului au încasat salarii cu 30% mai mari, iar cei din minerit au pierdut 7% din câştiguri în ultimul an

Autor: Mihaela Pascari 08.07.2015

Angajaţii români din sectorul explorării petrolului sau a gazelor naturale au încasat în luna mai a acestui an un salariu mediu net de 4.653 de lei, în creştere cu 29% prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe locurile următoare în topul celor mai mari creşteri salariale în luna mai a acestui an prin comparaţie cu mai 2014 se află câştigurile salariale încasate de angajaţii din domeniile: activităţi de editare (Ă23%), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (Ă18%), industria grea (Ă17%) şi serviciile informatice (Ă15%).

Salariile IT-iştilor – supranumiţi angajaţii răsfăţaţi ai crizei - au crescut accelerat în ultimii ani, având în vedere că este sectorul cu un mare deficit de candidaţi, iar competiţia mare pe aceiaşi candidaţi a pus presiune pe salarii. Iar acest lucru se reflectă şi în studiile salariale realizate de companiile private.

Astfel, sectorul IT a înregistrat cea mai mare creştere medie a salariilor din sectorul privat anul trecut, de 7%, potrivit rezultatelor studiului salarial PayWell realizat de firma de audit PwC.