Grexitul: „Nu mai este vorba de câteva săptămâni, ci de doar câteva zile“

Autor: Bogdan Cojocaru 08.07.2015

Şedinţa de ieri a miniştrilor de finanţe din zona euro a adău­gat un sentiment fără precedent de urgenţă crizei gre­ceşti, dar nu a adus nicio bază pentru continuarea nego­cie­rilor cu Atena.

Noul ministru de finanţe al Greciei, Euclid Tsakalotos, pus în funcţie după demisia lui Yanis Varou­fakis, a stat pur şi simplu izolat, nebăgat în seamă de colegii săi din Eurogroup, la prima sa şedinţă în grupul elitei finan­ţelor europene, ceea ce subliniază poate cel mai bine poziţia de izolare în care a ajuns Gre­cia în Europa.

„Soli­da­­ritatea la nivel euro­­pean şi res­ponsabilitatea la ni­vel naţional sunt încă impor­tante. Fără solidaritate şi fără re­forme nu putem porni pe acest drum. Nu mai este vorba de câte­va săptă­mâni, ci de doar câteva zile“, a spus cance­larul german Angela Merkel.

Reprezentanţii gu­ver­nului de la Atena sunt aşteptaţi să prezinte as­tăzi noile lor propuneri de reforme care ar trebui să deblocheze fi­nan­ţa­rea inter­na­ţională fără de care Grecia ar intra în faliment.

Banca Cen­trală Eu­ropea­nă a pus pre­siuni şi mai mari pe sis­temul ban­car grecesc, cea mai vulnerabilă parte din eco­nomie în faţa crizei, crescând garanţiile pe care le ce­re băn­ci­lor pentru a ţine deschisă linia de finanţare pusă la dis­poziţia acestora. Instituţia nu a alocat însă mai multe fonduri pentru băncile greceşti.

Fără aceşti bani, instituţiile de credit vor intra într-o criză de lichiditate şi în cele din ur­mă în colaps. Prăbuşirea sistemului bancar va scoate Grecia din zona euro, ceea ce ar adduce şi mai multă durere pentru greci.